De meningen zijn verdeeld: is Moorlag nog geloofwaardig?

De Groningse PvdA-politicus William Moorlag tijdens zijn beëdiging tot Tweede Kamerlid.Beeld ANP

Binnen de PvdA groeien de tegenstellingen over de positie van William Moorlag. De partijtop probeert de crisis te bezweren.

De PvdA probeerde net de weg omhoog te vinden na de slechte verkiezingsuitslag van maart vorig jaar. Nu zijn de sociaal-democraten pijnlijk verdeeld over het aanblijven van Kamerlid William Moorlag.

Binnenskamers kreeg Moorlag vorige week van het partijbestuur te verstaan dat hij zijn biezen moet pakken. Maar het Kamerlid zet de hakken in de klei. In Groningen, zijn thuisbasis, heeft hij nog veel steun. Jan Willem Nanninga, wethouder in Het Hogeland, schrijft op de website van de partij dat ‘William is veroordeeld op basis van oprispingen op sociale media’. Gert Engelkens, fractievoorzitter in de Groningse provinciale staten, laat in het Dagblad van het Noorden weten dat Moorlag ‘geen eerlijke kans wordt geboden’.

Dat veel Groningers rond het omstreden Kamerlid gaan staan, is tekenend. Bij de laatste verkiezingen scoorde de PvdA ook in deze provincie slecht, maar beter dan elders: 8,3 procent van de stemmen tegen 5,7 landelijk. Moorlag heeft in de provincie een uitgebreid netwerk. Hij was gedeputeerde in Groningen van 2003 tot 2015.

Het Groningse Kamerlid is in opspraak omdat de rechter eind december op verzoek van de FNV bepaalde dat hij een ‘schijnconstructie’ opzette. De sociale werkplaats Alescon, waar hij directeur was, huurde arbeidsbeperkte arbeidskrachten in via een door het bedrijf zelf opgezet uitzendbureau. Deze werknemers hadden daardoor te weinig rechten en kregen te weinig loon. Als minister van sociale zaken streed de PvdA juist tegen dit soort structuren.

Geloofwaardigheid

Waar de Groningers Moorlag verdedigen, willen het partijbestuur en de PvdA-jongerenorganisatie JS van hem af. JS-voorzitter Lieke Kuiper: “De geloofwaardigheid van de partij is aan de orde.” Politiek leider Lodewijk Asscher zit tussen die twee vuren. In december nam hij het als fractievoorzitter in de Tweede Kamer nog op voor William Moorlag. Die zou persoonlijk geen winst hebben gehaald uit de constructie en zou het uitzendbureau met de beste bedoelingen hebben opgetuigd. Inmiddels lijkt de steun voor Moorlag ook in de fractie af te nemen.

Moorlag blijft zich verzetten tegen een vertrek uit Den Haag. Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar heeft dinsdag een commissie aan het werk gezet die onderzoekt wat er bij Alescon is gebeurd en of Moorlag geloofwaardig verder kan als Kamerlid.

Moorlag zelf drong de afgelopen weken aan op een onafhankelijk onderzoek, maar het advies dat de commissie gaat geven over zijn politieke toekomst is voor hem riskant. De vraag is of de commissie ook bekijkt wie in de PvdA-top op de hoogte was van zijn conflict over de sociale werkplaats op het moment dat hij op nummer tien van de kandidatenlijst terechtkwam.

Het is aan partijvoorzitter Vedelaar en partijleider Asscher om de crisis rond het Kamerlid te bezweren. De jongerenorganisatie heeft inmiddels genoeg handtekeningen verzameld voor een ledenraad, waar de discussie in alle hevigheid kan losbarsten. “We moeten alleen nog checken of alle mensen op de lijst ook werkelijk lid zijn van de PvdA”, zegt voorzitter Lieke Kuiper.

Lees ook: Druk PvdA op Moorlag neemt toe

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden