commentaar

De meldplicht bij sportclubs is voorbarig

Het eindrapport van de commissie-De Vries werd begin deze week gepresenteerd. Beeld ANP
Het eindrapport van de commissie-De Vries werd begin deze week gepresenteerd.Beeld ANP

Ze zijn gelukkig zeldzaam, maar de berichten verschijnen wel: de jeugdtrainer van een plaatselijke sportclub blijkt al lange tijd zijn pupillen seksueel te misbruiken. 

De hele vereniging en de gemeente in rep en roer, er blijken vaak al langer geruchten te circuleren, maar het heeft lang geduurd voordat iemand aangifte deed. De meeste ouders reageren behalve geschokt ook verrast. Niet helemaal terecht, weten we al. Een op de acht sportende kinderen heeft te maken met ongewenste seksuele toenadering – tot verkrachting aan toe. Het grote onderzoek uit België waaruit dit getal komt, liet ook zien dat behalve de trainer of begeleider ook teamgenoten vaak de dader zijn.

Verschillende misbruikzaken waren een jaar geleden de aanleiding om alle Nederlandse amateursporters op te roepen hun ervaringen te melden. Een compleet beeld heeft dat helaas niet opgeleverd. Waar ruim vier miljoen Nederlanders lid zijn van een sportvereniging, meldden zich de afgelopen zeven maanden 103 mensen als mogelijk slachtoffer. Ter vergelijking: dat is in verhouding vijf keer zo weinig als bij een vergelijkbaar onderzoek in de jeugdzorg.

Is misbruik in de sport dan een groter taboe dan elders, of komt het in Nederland minder voor dan in België? Beide suggesties lijken weinig plausibel, en de precieze omvang is ook niet belangrijk. Iemand die op jonge leeftijd wordt toevertrouwd aan een trainer of wordt ingedeeld bij teamgenoten, heeft recht op veiligheid. Belangrijk is daarom de constatering dat sportclubs vertrouwenspersonen hebben, maar dat deze vaak nauwelijks voorbereid zijn op hun taak en in de ‘clubfamilie’ ook te weinig onafhankelijk zijn. Het is de taak van de clubs zelf dat te veranderen. Oud-minister Klaas de Vries, die het onderzoek leidde, steunt hen daarin. Sportkoepel NOC-NSF moet de eigen vertrouwenscommissie beter inrichten. De Vries heeft de wind mee, want door de opkomst van de #MeToo-beweging wordt het hopelijk ook voor jonge sporters minder een taboe om misbruik vroegtijdig te melden.

Tekst loopt door onder de foto

Oud-minister Klaas de Vries leidde het onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Beeld ANP
Oud-minister Klaas de Vries leidde het onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport.Beeld ANP

Mede daardoor is het voorstel van De Vries dat de meeste aandacht kreeg, de plicht om clubs ieder vermoeden van misbruik te laten melden, voorbarig. In feite krijgt de verbetering van de vertrouwensfunctie bij clubs geen kans, omdat bestuursleden en andere betrokkenen het direct hogerop moeten zoeken. Het risico op foutieve meldingen – die een vrijwilliger of sporter ten onrechte brandmerken – ligt op de loer, evenals het gevaar dat melders in feite andere belangen hebben om een ander te beschadigen. De Vries had beter kunnen toegeven dat hij met zijn beperkte aantal meldingen geen overzicht had om op dit punt vergaande aanbevelingen te doen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees meer commentaren in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden