De meisjes vervelen zich

Pubermeiden spelen minder buiten dan jongens. Niet dat ze daar geen behoefte aan hebben, maar speelplaatsen zijn meer op jongens ingericht.

Het is vrijdagmiddag, half één. Vanwege Goede Vrijdag zijn de scholen dicht. In het Griftpark in Utrecht rennen kleuters vrolijk over het gras in de zon. Vaders en moeders kijken tevreden toe. In het skatepark ernaast wordt fanatiek gesport. Jongens met halflang haar, wijde t-shirts en afgezakte spijkerbroek tonen elkaar stoere trucjes.

En meiden? Nergens te bekennen. Met uitzondering van een exemplaar met blonde vlechtjes van een jaar of acht. In de speeltuin ernaast zijn er ook geen te bespeuren. Op het fietspad langs het park slingert er wel af en toe eentje langs. Soms met een tasje van een kledingwinkel aan het stuur. Spelen pubermeiden niet meer buiten? Zijn ze alleen maar geïnteresseerd in shoppen of thuis hangen?

At van Steijn van Goede Speelprojecten, een bedrijf dat speelplekken in de openbare ruimte ontwerpt, denkt van niet. De organisatie pleit voor een genderspecifiek beleid bij de inrichting van de openbare ruimte. Kortom: meer plekken speciaal voor meiden.

"Meisjes hebben ook behoefte om buiten te zijn", meent Van Steijn. "Maar daar zijn juist de meeste dingen op jongens gericht. Kijk maar naar de vele voetbal- en basketbalveldjes en skateparken. Dat moet anders."

Dezelfde conclusie trok het Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding (JSO), dat een paar jaar geleden onderzoek liet doen naar dit probleem. Daaruit bleek dat gemeenten vooral investeren in faciliteiten voor jongens, omdat zij vaak degenen zijn die voor overlast in de buurt zorgen. Meiden mogen dan iets braver zijn, ze hebben net zo goed buitenspeelbehoeftes. Die willen vooral een plek waar ze onder vriendinnen kunnen zijn, wees het onderzoek uit. Een stek waar ze niet worden weggejaagd door voetballende, basketballende of skatende jongens. Met goede verlichting en vrolijke kleuren. En als het kan wat activiteiten die gericht zijn op meiden.

Naast een plek waar ze kunnen kletsen is het volgens Van Steijn ook belangrijk dat ze wat aan beweging doen. "Vooral voor een grote groep allochtone meisjes is dat belangrijk. Die doen minder aan sport en kampen daardoor vaker met overgewicht. Als ze in de openbare ruimte meer worden gestimuleerd om te bewegen, zullen ze zich misschien sneller bij een sportclub aanmelden."

Nu komt deze groep ook wel buiten, maar dan vaak om op broertjes of zusjes te passen. "Het enige wat ze in de speeltuin doen, is toekijken. Als er nou ook iets voor deze meiden is, vervelen ze zich niet zo."

Als voorbeeld noemt Van Steijn de fitnessapparaten die in veel buitenlandse stadsparken staan. Daar kunnen mensen van alle leeftijden gratis trainen in de buitenlucht op permanente fietsen of stepapparaten. Er zijn vaak ook paaltjes te vinden voor evenwichtsoefeningen, en rekstokken. "Dat spreekt meiden veel meer aan. Zo kunnen ze praten en sporten tegelijk."

Ondertussen zijn er in het Utrechtse stadspark nog steeds geen tienermeiden te bekennen. Een paar kilometer verderop is het eindelijk raak. Bij winkelcentrum Overvecht slenteren er een paar rond. Eén is met haar moeder aan het winkelen. Twee zusjes hebben net zakken chips gekocht voor de picknick later op de dag. Larissa Hooiboer (12) fietst er wat rond met een vriendin achterop. Met als doel? "Gewoon, beetje kijken hier en daar", verklaart de tiener. "Zou niet weten wat ik anders moet doen."

Elif Akyuz (14)
"Ik vind voetbal best leuk, maar er zijn vaak alleen maar jongens aan het spelen op het veldje bij mij in de buurt. Als het heel druk is, laten ze mij niet meedoen. Bovendien vind ik het niet gezellig om er als enige meisje bij te zijn. Daarom kom ik soms een andere keer terug, om alleen te spelen. Als ik met vriendinnen buiten ben, zitten we meestal op een bankje te praten. Ik zou het leuk vinden als die plekken wat vrolijker worden voor ons: verf de bankjes in felle kleuren. Roze en rood bijvoorbeeld. Wat volgens mij ook wel leuk is, zijn van die schommels met mandjes eraan. Dan kun je schommelen en praten tegelijk. Soms kom ik weleens in de speeltuin, als ik op mijn broertje moet passen. Ik verveel me dan weleens, want voor mijn leeftijd is er niets. Best saai."

Larissa Hooiboer (12)
"Na school of in het weekend ga ik meestal een beetje rondfietsen of hangen met vriendinnen. Of naar scouting, want daar zit ik op. Voetbal vind ik soms wel leuk, maar waar dat gedaan wordt, kom ik niet. Bovendien zijn dat echt jongensdingen. Met meisjes ga je daar toch niet echt bij zitten. Misschien zou ik het nog wel doen als er een uur zou zijn wanneer er alleen meisjes op het veld mogen.

"Als ik niet buiten ben, zit ik achter de laptop thuis. Beetje chatten op Hyves en msn. Ik vind dat er een meidenclub in de buurt moet komen waar we kunnen koken en knutselen. Een soort centrum waar alle meisjes van mijn leeftijd naartoe kunnen komen als ze zich vervelen. Waar ik woon is dat er niet. Of niet dat ik weet."

Zyneb (12) en Betoel al-Hassaan (10)
"Skaten of voetballen, daar heb ik helemaal geen zin in", zegt Zyneb al-Hassaan. "Mijn vriendinnen ook niet. Wij willen gewoon lekker met elkaar praten over van alles en nog wat. Buiten spelen is meer voor kleinere kinderen. Als wij buiten zijn, zitten we meestal op een bankje. Vaak is dat bij een soort speeltuin. Echt fijn is dat niet, want we worden weleens gestoord door spelende kinderen die soms keihard gaan huilen of gillen. Daarom lijkt een speciale meidenplek me wel wat. Daar moeten heel veel bankjes komen, in vrolijke kleuren. En een heleboel bomen en weinig stenen, want dat vind ik lelijk. Speeltoestellen mogen er ook wel komen. En we willen een veldje waar we kunnen picknicken."

Betoel al-Hassaan: "Ik verzin met mijn vriendinnen veel spelletjes zelf. Bij ons in de wijk is een muur met gaten er in. Die is er speciaal neergezet voor de kinderen. We klimmen vaak door de gaten in de muur, maar we hebben er ook een vorm van tikkertje bij bedacht. Als we niet bij de muur spelen, doen we ook weleens kleurentikkertje. Stel dat de kleur blauw is, dan moet je zo snel mogelijk iets blauws aanraken, anders ben je af. We bedenken zoveel zelf omdat er verder niets is voor de kinderen uit de buurt. Bij het buitenspelen doen ook jongens mee. Dat maakt bij de spelletjes die wij doen niets uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden