De meisjes van Wilhelmina

Het moet uit de meisjes zelf komen, zei koningin Wilhelmina toen ze in 1944 hoorde dat een vrouw wilde toetreden tot de marine. Pas na een persoonlijke brief mocht Francien de Zeeuw lid worden van de Marva, de vrouwenafdeling van de marine. Ze overleed vorige maand, 93 jaar oud.

Moet het uit de meisjes zelf komen, om vooruit te komen, naar de top te gaan? Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van defensie, vindt van wel, zei ze maandagavond bij een feestje van maandblad Opzij, dat de 100 invloedrijkste vrouwen van het land presenteerde. Hennis-Plasschaert, de eerste Nederlandse vrouwelijke minister van defensie, staat op nummer 1.

De politica voor de VVD begreep ooit van haar partijgenote Neelie Kroes dat het grootste kartel op aarde het old-boys-network is, de mannen aan de top die elkaar de bal toespelen.

Die mannen gaan dat kartel niet breken, De wil om daar wat aan te doen, moet uit de meisjes zelf komen - daar haalde Hennis Wilhelmina weer aan.

Diezelfde Neelie Kroes was in het begin van haar carriére het prototype van de liberaal, die zegt: vrouwen moeten knokken, als je het niet redt, dan ligt dat aan jezelf.

Maar ze is daar anders over gaan denken, ook onder invloed van haar toenmalige partner, sociaal-democraat Bram Peper. Er zijn omstandigheden die het vrouwen moeilijk maken, het old-boys-network kan zo sterk zijn dat het vrouwen eenvoudigweg de toegang ontzegt, hoe hard ze ook vechten.

Moet het uit de meisjes zelf komen? Opzij riep Sigrid Kaag, VN-gezant voor Libanon, uit tot invloedrijkste vrouw in de sector justitie en openbare orde.

Zij zei tijdens het feestje dat het Pakistaanse meisje Malala nooit de Nobelprijs had gewonnen als haar vader niet vierkant achter haar riskante strijd had gestaan voor onderwijs aan meisjes.

De topdiplomaat was blij met het handjevol mannen in de zaal. "We hebben jullie nodig."

Ze wees ook op HeForShe, de VN-campagne van mannen die opkomen voor vrouwenrechten, een half miljoen mannen doet al mee, in Nederland drieduizend.

Zelf kwam Sigrid Kaag net uit Abu Dhabi, ze had er een conferentie. Zij was de enige die zelf in vluchtelingenkampen had gekeken. En zij was ook de enige die tijdens naar speech werd onderbroken - dat overkwam geen enkele man!

Rustig zei ze tegen de heren dat ze haar betoog af wilde maken, deze 53-jarige dame was er trots op dat ze niet in een kramp was geschoten maar dat ze dit zo professioneel had aangepakt.

Daarmee zijn we weer bij Hennis en Wilhelmina's meisjes. 'Maak van uw ambitieuze hart geen moordkuil, zeg wat u wilt', riep Hennis de dameszaal op.

Daar begint het mee, maar Sigrid Kaag maakte duidelijk dat het aan mannen, aan structuren ligt of de stem van vrouwen wordt gehoord - hier, maar natuurlijk nog veel sterker in Abu Dhabi en op zoveel andere plekken op de wereld waar het geluid van vrouwen wordt onderdrukt in plaats van versterkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden