De meeste treffers komen toch echt van NEC

GROESBEEK - “Treffers van De Treffers nekken NEC.” De tekst achter een van de doelen liets niet aan duidelijkheid te wensen over. Voetbal leeft in Groesbeek en dat willen de inwoners van het grensdorp weten. De aanstaande komst van grote broer NEC naar de amateurvereniging in de achtertuin van Nijmegen maakte de afgelopen weken heel wat los in de 19 000 zielen tellende gemeente.

De band tussen Groesbeek en Nijmegen is al jarenlang een bijzondere. In de jaren tachtig verlieten heel wat spelers van naam hun geboortedorp om bij NEC het voetbalgeluk te zoeken. Jan Peters verliet Germania, Arno Arts verdween bij Achilles '29 en Henk Grim en Frank Wijnhoven verruilden het Treffers-shirt voor dat van NEC. De laatste jaren laten een omgekeerd beeld zien. Veel Nijmeegse jeugdtalenten vinden tegenwoordig de weg naar het idyllisch tussen heuvels gelegen Groesbeek en ook Fred Grim is weer terug op zijn oude stek .

Duizend leden telt De Treffers, een ongelooflijk aantal voor een amateurclub. “Alles en iedereen leeft hier voor het voetbal”, verkondigt ex-secretaris Jan Wijnhoven. “Toen we een tijd terug een nieuwe staantribune wilden, organiseerden we een loterij. In een avond tijd verkochten we 800 loten van 150 gulden. Voor het 75-jarig bestaan - volgend jaar - hebben we weer eenzelfde bedrag binnengehaald.” Toch heeft de club, die al jaren een toonaangevende rol speelt in de hoofdklasse, geen ambities het betaalde voetbal in te gaan. Wijnhoven: “We ondersteunen al jaren het plan om een onafhankelijke klasse te creeren, waarbij de financiele huishouding goed geregeld wordt. Er wordt nu toch al in het hele amateurvoetbal betaald.” De plaatselijke slager, langs de lijn actief met het verkopen van warme worst, verzekert dat het in Groesbeek wel goed zit met de pecunia. “Er zit hier aardig wat kapitaal in het dorp. Zonder geld kun je nooit twee ploegen (ook Achilles speelt op het hoogste platform) in de hoofdklasse handhaven.”

Het aantal treffers van de thuisploeg bleef gisteren beperkt tot een. Minder dan het fraaie dundoek beloofde en te weinig om NEC te verrassen. Toch had De Treffers met een zelfverzekerde aanpak beslist voor een verrassing kunnen zorgen. In de eerste helft liepen er bij de thuisclub elf angsthazen over het veld, moest ook trainer Blokhuis constateren. “Pas toen Paul Janssen (in het verleden door clubs als NEC, Go Ahead Eagles en Willem II benaderd) na rust kort achter de aanvallers ging spelen, begon het op en rond het veld te spoken.”

Dat bleek te laat. NEC had via een surplus aan techniek en een intelligentere speelwijze een 0-2-voorsprong genomen. Van Wonderen joeg tien minuten voor de rust van grote afstand de bal tegen de touwen, waarna Lok in blessuretijd de marge vergrootte. Hoe misplaatst het ontzag van de amateurs was geweest, bleek in het tweede bedrijf. Ben Dekker, de razendsnelle vleugelspits van NEC, werd opeens scherp gedekt en op het middenveld werden alle persoonlijke duels door de thuisclub gewonnen. Blokhuis: “We moesten bij die stand achterin een op een gaan spelen. Dat pakte prima uit.”

Al na vier minuten had NEC-goalie Brookhuis het nakijken op een wonderschone inzet van Paul Janssen. Coach Jan Pruijn zag het toen even somber in. “Het is een probleem dat ik dit seizoen eerder heb meegemaakt. De gemakzucht sloop in de ploeg. We hobbelden maar een beetje achter de tegenstander aan.” Groesbeek ging er echt voor zitten, toen ook Henk Grim nog eens ingezet werd in de spits van de aanval. De speler, die bij NEC zijn beste jaren had, bouwt zijn carriere af en wordt bij De Treffers nog slechts ingezet als pinch-hitter. Vaak met succes. Dat bewees hij in de eerdere bekerronde tegen het tweede team van Vitesse, toen hij de beslissende goal op zijn schoen had. Nu raakte hij halverwege de tweede helft het houtwerk.

Het leek op dat moment nog slechts een kwestie van tijd. Het NEC-bolwerk wankelde, maar de thuisclub kon met de kansen niet overweg. Kooistra gooide tot ontzetting van het publiek bij een counter de partij definitief dicht door na een handige passeerbeweging van Van der Weerden de bal koel binnen te schuiven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden