De meeste toeristen laten Picardië rechts liggen

Peter Dekkers

3 op Reis

21.45 uur, Nederland 3

,,In het noordwesten van Frankrijk kun je allerlei kastelen vinden die gebruikt werden als sets voor James Bond-films”, valt er op een van de talloze Nederlandse reisblogs te lezen.

Een geweldig staaltje van historisch besef, deze ontboezeming. Maar voor mensen die iets meer willen weten over dat Franse noordwesten, is het programma ’3 op Reis’ wellicht een aanrader.

Normaal gesproken zie we in dat programma hippe jonge mensen die over de wereld hoppen. Hoe verder weg, hoe beter. Dat geren over de wereldbol heeft een nadeel (afgezien van de enorme hoeveelheden kerosine die gepaard gaan met dat gehop); je zou haast vergeten dat er op enkele uren rijden ook zoveel moois te zien is.

Maar ’3 op Reis’, gaat vanavond gelukkig weer eens naar een gebied dat, bij wijze van spreken, onder de rook van Nederland ligt: Picardië in Noordwest-Frankrijk. Geroemd om het prachtige, blauwige licht. De meeste Nederlandse toeristen racen door deze streek, omdat ze denken dat het echte Frankrijk pas na Parijs begint. Maar wie de tijd neemt, krijgt veel moois te zien.

De ongeveer 80 kilometer lange kuststrook van Picardië heeft spectaculaire krijtrotsen, de streek wemelt van de beroemde kastelen, waarvan dat van Chantilly de bekendste is (en niet alleen door James Bond) en de hoofdstad Amiens heeft de grootste gotische kathedraal van Frankrijk, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Typerend voor Picardië zijn de versterkte kerkjes (’églises fortifées’). Het dorpje Jeantes heeft een bijzondere église fortifiée; de binnenmuren zijn door de Nederlander Charles Eyck beschilderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden