De meeste scholen heten Regenboog

Alle scholen hebben een naam, maar hoe komen ze daar eigenlijk aan? Welk verhaal zit daar achter? Vandaag, in de eerste aflevering van een zomerserie: de toptien van schoolnamen.

Monique de Heer

De baron van Hackfort uit het Gelderse Vorden moet een bijzonder mens zijn geweest. Deze voorvechter van het openbaar onderwijs in zijn streek stond erop dat alle kinderen van het kasteelpersoneel naar de openbare lagere school in het dorp gingen. Die moest 'Dorpsschool' heten, niet 'Hackfortschool'.

De laatste telg uit het geslacht Hackfort stierf in de jaren vijftig, maar hij liet de school een legaat na waarvan jarenlang het schoolfeest werd betaald. Dat geld is nu vrijwel op, maar nog ieder jaar wordt groep vijf op Huis Hackfort ontvangen. De kinderen krijgen daar een rondleiding en een traktatie: een krentenbol.

Anders dan Hackfort wil het doorsnee Nederlandse schoolbestuur wel een echte naam. Maar daarbij laten ze zich van hun aller-, aller-Hollandste kant zien. Het koninklijk huis is populair, en alles wat met water te maken heeft. Maar ver boven het Hollandse landschap steekt 'De Regenboog' uit. Maar liefst 132 scholen in Nederland (van zo'n 7500) hebben een bord met die naam op de gevel, vaak geïllustreerd met een veelkleurige boog. Het zijn meestal christelijke scholen die het symbool, van Gods belofte aan de mensen na de zondvloed, als handelsmerk kiezen -maar zij niet alleen. Erger dan de zondvloed wordt het nooit meer, liet God Noach weten -en dus worden veel instellingen die zich bekommeren om mensen in problemen De Regenboog genoemd. Zo heet de opvang voor drugsverslaafden in Amsterdam ook De Regenboog.

Voor veel basisscholen heeft het symbool er tegenwoordig een tweede uitleg bij gekregen. Directeur Visser van De Regenboog in Tiel: ,,We zijn ooit begonnen als Prins Berhardschool. Toen die fuseerde werd het De Zevensprong en later, bij een andere fusie, De Regenboog. Destijds hadden we een multiculturele populatie en we wilden aangeven dat alle rassen, alle kleuren bij ons welkom waren. Verder staat aan het begin van de regenboog een schatkist. Dat zijn onze kleuters, die aan het begin van alles staan. Zij zijn de toekomst.'

Directeur Markerink van de Regenboogschool in Voorthuizen is minder blij met zijn Regenboog: ,,We denken erover om weer de Jan Lighart school te worden, net als vóór de fusie. U zult wel gemerkt hebben dat veel scholen die de Regenboog heten, christelijk zijn en wij zijn een openbare school. Dat zorgt voor verwarring, zeker omdat wij in zo'n christelijke omgeving staan.'

Bij 'gewoon' christelijke scholen scoort Regenboog hoog, maar bij scholen op gereformeerde grondslag is Rehoboth populair. Die naam verwijst naar de waterput, gegraven door Isaak, waar over niet werd getwist. Openbare scholen zoeken het weer meer in flora en fauna. Zowel in steden als op het platteland vind je in de schoolnaam vaak het kind dat bezig is uit te vliegen, gesymboliseerd in vogelnamen. Er zijn dus Leeuweriken (6), Duiven (5), Vogelnesten (2), Albatrossen (5), Zilvermeeuwen (3) en Uilenburchten (4). Het kind groeit op, net als bomen en planten, en dus zijn er klimop scholen (en klim-op scholen) en zijn er Akkers (25), Platanen, Wilgen (3) Knotwilgen (4), Waterlelies (4)en Linden (12).

Holland is waterland, dus zijn er scholen die Dukdalf (6) of De Sluis (5) heten, zijn er Fonteinen (27) Zuidwesters (7), Loopplanken (3) Watervallen (2), Klippers (3), Driemasters (18), Zeesterren (3) en Ankers (16).

Katholieke scholen dragen uiteraard vaak namen van heiligen en pausen. Er zijn Kardinaal Alfrinkscholen en Kardinaal de Jongscholen en flink wat Mariascholen (49), maar nog lang niet zoveel als St. Jozefscholen (87). Van de leden van het koninklijk huis staat koningin of prinses Beatrix nog steeds het vaakst op de schoolgevels. Maar ook naar de betrekkelijk onbekende Prins Floris zijn twee scholen genoemd. Tot het onderwijs is nooit doorgedrongen dat prinses Marijke sinds decennia Christina heet: er zijn vijf Marijkescholen en maar drie Christinascholen.

Het jonge kind zoekt een weg in een steeds groter wordende wereld en veel schoolbesturen kwamen zo op Springplanken (39), Startblokken (10), Kompassen (66) en Horizonnen (21). Er zijn Driesprongen (11) en ontzettend veel Wegwijzers (92).

De toptien van schoolnamen in Nederland:

1. De Regenboog 132

2. De Wegwijzer 92

3. Jozefschool 87

4. Het Kompas 66

5. Montessorischool 65

6. De Schakel 61

7. (koningin/prinses) Beatrix 57

8. (Prins) Willem-Alexander 53

9. Rehoboth 50

10. Mariaschool 49

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden