De meeste echtgenotes automatisch koningin

AMSTERDAM - Als de Staten-Generaal de toestemmingswet voor het kroonprinselijk huwelijk aannemen, wordt Máxima geen Prinses van Oranje. De Argentijnse zal het dan moeten doen met de titel 'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg'.

De VVD en D66 vinden dat Máxima ook geen koningin mag heten als prins Willem-Alexander zijn moeder opvolgt. Daarmee zou Nederland een uitzondering op de Europese regel vormen. In de grote Europese monarchieën krijgt de vrouwelijke partner van de koning de titel koningin. Alleen in Spanje, en in mindere mate in Noorwegen, is het verlenen van die titel onderwerp van discussie.

In België is prins Filip de troonopvolger van koning Albert II en in die hoedanigheid draagt hij de titel van Hertog van Brabant. Zijn echtgenote, de 28-jarige prinses Mathilde, wordt de volgende koningin van België. Twee weken geleden maakten zij bekend dat Mathilde zwanger is.

Het Deense koningshuis was tot vorig jaar twee koninginnen rijk. De huidige koningin Margrethe bekleedde deze functie tezamen met haar moeder, koningin Ingrid. Vorig jaar overleed Ingrid. Als de Deense kroonprins Frederik trouwt, wordt zijn echtgenote kroonprinses. Als hij de troon bestijgt, wordt zijn geliefde automatisch koningin.

Het Noorse koningshuis staat al enige tijd ongewild in de schijnwerpers. De verhouding van kroonprins Haakon met Mette-Marit Tsjessem Hojby deed stof opwaaien. Zij is een alleenstaande moeder. Bovendien is haar ex-vriend veroordeeld wegens het bezit van cocaïne en zou zich hebben opgehouden in het criminele milieu. Hojby zelf struinde menig houseparty af.

Najaar 2000 vroeg en kreeg koning Harald aan de Noorse premier en de regering goedkeuring voor de verloving. Sindsdien is de ergste storm gaan liggen. In augustus gaan Haakon en Hoijby trouwen. Dan wordt ook bekendgemaakt of zij zich prinses of koningin mag noemen. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich. In 1968 trouwde Koning Harald het burgermeisje Sonja en 'benoemde' haar tot koningin.

In Spanje is de troonopvolging voorbehouden aan mannen. De partner van kroonprins Felipe, krijgt in Spanje de titel van koningin, 'mits de toekomstige vrouw van de troonopvolger hetzelfde niveau opvoeding heeft gehad en dezelfde waarden deelt', aldus specialisten. Felipe kreeg in 1977 de titel Prins van Asturias. Hij gaat al enige tijd om met een Noors fotomodel. Hoewel 'blauw bloed' in Spanje dus geen absolute voorwaarde is om de titel koningin te krijgen, gaan er stemmen op om haar deze titel te onthouden.

Als de Britse prins Charles hertrouwt en hij zijn moeder Elizabeth II opvolgt, wordt zijn vrouw koningin. Charles heeft als kroonprins net als Willem-Alexander een eigen titel: Prins van Wales, maar die gaat wel automatisch over op zijn vrouw. In Groot-Brittannië gaan zonen voor dochters in de lijn voor troonsopvolging. Een dochter die de troon bestijgt, wordt queen regnant, regerend koningin, om onderscheid te maken met de aangetrouwde koningin. De Britse grondwet kent geen speciale titel of privileges toe aan haar man. De echtgenoot van queen regnant Elizabeth is prins Philip, de hertog van Edinburgh.

In Zweden wordt koning Carl XIV Gustaf opgevolgd door zijn 23-jarige dochter, prinses Victoria. Zij draagt tevens de titel Hertogin van Vüstergötland. Victoria gaat nog als begeerd vrijgezel door het leven. Er is nog niet besloten welke titel een eventuele toekomstige echtgenoot van de kroonprinses mag dragen. Carl Gustaf zal hierover beslissen. Toen hij Silvia trouwde, was Carl Gustaf al koning en werd zijn vrouw automatisch koningin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden