'De meest ongelukkige plek voor zo'n ongeluk'

Het treinverkeer rond Amsterdam is nog dagen ontregeld, nadat een goederentrein zaterdag ontspoorde bij station Muiderpoort, vertelt ProRail-woordvoerster Ilse Heemskerk.

1

Waarom duurt het zo lang voor er weer treinen rijden?

„De goederentrein die zaterdag bij Muiderpoort ontspoorde, heeft over een lengte van 500 meter de vier sporen over een stalen viaduct vernield. Die brug liep over een aantal wegen en een kanaal. Het was op maat gemaakt, maar de rails zijn nu over een halve kilometer total loss. Dat vergt veel tijd en inspanning om te repareren. Behalve dat het viaduct kapot is, is het ook nog eens een heel druk punt, op de splitsing van de lijnen naar Utrecht en Hilversum. Dit is de meest ongelukkige plek in Nederland waar dit kon gebeuren. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar qua schade is dit een van de grootste spoorongevallen van de laatste jaren.”

2

En dus ook een duur ongelukje?

„Ik was al begonnen met een rekensommetje. Toen ik tot een paar miljoen had opgeteld, ben ik er maar weer mee opgehouden. Het blijft nattevingerwerk. Duidelijk is dat de schade in de miljoenen loopt.”

3

Al enig idee hoe het ongeluk gebeurd is?

„Dat wordt onderzocht door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Het kan nog vier of vijf maanden duren voor het rapport af is. ”

4

En nu?

„We zijn begonnen de lading kalk uit de ontspoorde goederentrein van het spoor te halen. Bij een bedrijf aan het kanaal is in de tuin een hoogwerker neergezet. Daarmee zijn de wagons van de 315 meter lange ontspoorde goederentrein van het spoor getakeld. Vanaf nu kunnen we beginnen met het herstellen van de schade aan het spoor en het viaduct. Daar zijn we waarschijnlijk nog tot zeker begin volgende week mee bezig. Tot die tijd rijden er dus zeker nog geen treinen tussen Amsterdam CS en Bijlmer Arena.”

5

Als ik nu van Amsterdam naar Utrecht wil, hoe moet dat dan?

„Houd rekening met een extra reistijd van zo’n 30 minuten. Tussen Utrecht en Amsterdam Centraal rijden twee intercity’s per uur. Die worden omgeleid via Hilversum en stoppen niet op Amsterdam Amstel. Twee extra treinen per uur uit Utrecht rijden tot station Bijlmer Arena. Vanaf daar kunnen reizigers overstappen op de metro. De treinen van Utrecht naar Schiphol rijden wel gewoon. Ook tussen Amsterdam en Amersfoort is de dienstregeling voorlopig aangepast: op dat traject rijden twee stoptreinen per uur. De internationale treinen naar Frankfurt vertrekken niet vanaf Amsterdam Centraal, maar vanaf Bijlmer Arena. Het beste kunnen reizigers voor ze vertrekken op NOS teletekst pagina 751 de laatste stand van zaken bekijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden