De meest besproken spellen van 2002

De laatste rubriek van het jaar leent zich natuurlijk bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen bridgejaar. Vandaar dat ik het spectaculairste, mooiste en idiootste spel van dit jaar nog eens de revue wil laten passeren.

Het spectaculairste spel van het jaar is wat mij betreft deze (zie diagram 1) en kwam tot stand -hoe kan het ook anders- door jeugdige (over)moed.

West Noord Oost Zuid

- - - 4

4SA 1) pas 5 5

6 pas pas 6

dbl pas pas pas

1) Twee kleurenspel

Lekker eigenwijs doorbieden van zuid resulteerde in een daverend succes. West kwam uit met zijn singleton klaveren waarna zuid gemakkelijk 6 met een gedoubleerde overslag maakte! Aan de andere tafel gebeurde dit:

West Noord Oost Zuid

- - - 4 1)

4 4 5 5

6 dbl pas pas

pas

1) Goede 4-opening

Hier werd 6 dus het eindcontract, gedoubleerd door noord. Die startte met schoppen voor zuid. Had hij klaveren nagespeeld dan was 6 in ieder geval één down gegaan. Bij schoppen naspel gaat 6 zelfs twee down (noord kan hoog voortroeven met B en A incasseren), maar zuid kwam net de enige kaart na die het contract cadeau deed: 3. Dat waren 1310 en 1210 = 2520 = 21 imp's voor Danny Molenaar-Tim Verbeek en Bob Drijver-Vincent de Pagter bij het EK voor aspirantenteams.

De jeugd doet sowieso van zich spreken, want op de valreep bereikte mij het nieuws dat bij de Channel Trophy (een belangrijk internationaal jeugdevenement) zowel het aspirantenteam (Roos Barendregt-Marion Michielsen, Jacco Hop-Vincent de Pagter en Danny Molenaar-Tim Verbeek) als het juniorenteam (Niek Brink-Maarten Schollaardt en Bas Drijver-Bob Drijver) met een gouden plak huiswaarts gekeerd zijn!

Voor het mooiste bod en afspel kom ik terecht bij de Amerikanen David Berkowitz-Larry Cohen tijdens de wereldkampioenschappen in Montréal (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Berko- Maas Cohen Ramondt

witz

1 pas 2 2 1)

3 4 pas pas

5!!! pas pas!! pas

1) Tweekleurenspel schoppen-ruiten

Hoewel Cohen wist van een 6-3 fit harten, besloot hij in 5 te blijven zitten!! Een goede beslissing, want zelfs 4 gaat al down na een opgelegde ruitenstart van noord. Tegen 5 moet zuid uitkomen en hierdoor zit H in ieder geval beschermd.

Ramondt deed wat hij kon door uit te komen met 4! Hij hoopte dat zijn partner aan slag kon komen met H om door de ruiten van west heen te spelen, maar helaas H kwam in de dummy en die mocht de eerste slag winnen! Cohen nam ook de volgende horde soepeltjes door V en klaveren naar de tien te spelen! Dit is noodzakelijk om je in te dekken tegen boer-vierde bij noord en mocht zuid met B winnen dan is er weinig aan de hand, want H zit weer veilig op de achterhand. Toen 10 hield kon Cohen de rest van de troeven trekken en al zijn ruiten wegpoetsen op de hartenkleur van de dummy voor dertien slagen.

Tot slot de grootste flater van het jaar. Wat mij betreft is dat dit spel (zie diagram 3). Het is afkomstig uit de MK viertallen, kwartfinale, HOK2 tegen Pegasus.

Tammens, west, was leider geworden in 4 (hij had met een zwakke 2 geopend, opgehoogd naar 4 door zijn partner). Noord startte, in een poging om zijn partner te bereiken voor een hartenaftroever, onder zijn klaverenaas uit! Tammens trapte daar niet en legde de heer in dummy, die hield. Dat had hem aan het denken moeten zetten. Waarom start noord onder zijn aas? Belust op overslagen (een doodzonde in een manchecontract van een viertallenwedstrijd), troefde Tammens echter een klaveren en sneed op H. Zuid kwam aan slag en speelde harten na, getroefd door noord, die nog naar zijn partner kon oversteken in de ruiten, waarna noord nog een hartenaftroever kreeg! Tammens was te gretig, hij had natuurlijk in de tweede slag A moeten spelen, dat is 100% veilig en met het actuele zitsel zelfs goed voor twaalf slagen.

Tot slot nog het meest betreurenswaardige en het meeste bejubelde bridgenieuws van dit jaar. Om met het slechte nieuws te beginnen. Zowel het Cap Gemini Ernst & Young invitatie toernooi (Des Indes, Den Haag), als het internationale Forbo-viertallentoernooi (Kurhaus, Scheveningen), twee van de mooiste toernooien van de wereld, zijn van de agenda verdwenen.

Het goede nieuws was natuurlijk dat het Nederlandse vrouwenteam afgelopen zomer een gouden titel in de wacht sleepte bij het EK voor landenteams!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden