De mazelen zijn terug in Europa: stijging van maar liefst 400 procent

Tijdens een vaccinatiedag in Ahoy, vorig jaar, worden kinderen gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR).Beeld ANP

De mazelen rukken op in Europa. Vergeleken met 2016 steeg het aantal gevallen vorig jaar met 400 procent.

Suboptimaal. Met die term geeft het Europese agentschap ter voorkoming van ziekte ECDC aan hoe het ervoor staat met de vaccinatiedekking tegen mazelen. Die staat is zorgelijk, vindt ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Onbewezen claims

Beide kwamen deze maand met nieuwe cijfers over mazelen naar buiten. In Europa steeg het aantal besmettingen met 400 procent naar 21.000 patiënten, schrijft de WHO. De infectieziekte wint terrein in Europa, terwijl dat helemaal niet nodig is. Er is een uitstekend werkend vaccin, maar tot verdriet van de WHO, de ECDC en het Nederlandse RIVM proberen sommige organisaties mensen bang te maken voor het vaccin met onbewezen claims.

Sinds de invoering van het vaccinatieprogramma in 1976 is er altijd een groep geweest die geen prik wil halen uit geloofsovertuiging of omdat zij er een antroposofische levenswijze op nahouden. Toch bleef de dekking altijd boven de kritische grens van 95 procent. Een paar jaar geleden veranderde dat. Een daling zette in waardoor vorig jaar 93,8 procent van Nederlanders was gevaccineerd. Dat cijfer is een landelijk gemiddelde. In veruit de meeste gebieden ligt de vaccinatiedekking ver boven de 95 procent. Het zijn vooral de gemeenten in de zogeheten bijbelgordel die het gemiddelde drukken.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Beeld Louman & Friso

Vorig jaar kregen zestien Nederlanders de mazelen. Procentueel gezien is dat flink meer dan in het jaar daarvoor toen er maar zes gevallen waren. Toch is er geen reden voor onrust, zoals het geval was in 2013. Toen waren er 2688 meldingen van mazelen. Het waren vooral de niet-gevaccineerde kinderen in de orthodox-protestantse gemeenten die ziek werden. Een meisje in Zeeland overleefde de besmettelijke ziekte niet. In de jaren voor 1976, het begin van het vaccinatieprogramma, was dat elk jaar het lot van tientallen kinderen.

Nog altijd vallen in Europa doden door de ziekte. Vorig jaar overleefden 35 mensen de besmetting met het virus niet.

Gevaarlijk voor zuigelingen

Mazelen zijn vooral gevaarlijk voor zuigelingen van minder dan een jaar oud. Zij zijn te jong voor een eerste vaccinatie en lopen na besmetting een hoger risico op ernstige complicaties. Daarom staat mazelen ook bekend als een kinderziekte, maar ook volwassenen kunnen het virus oplopen, zo laten de cijfers van het ECDC over vorig jaar zien. 45 procent van het aantal patiënten was vijftien jaar of ouder.

De besmettelijke ziekte slaat het hardst toe in Italië en Roemenië. In beide landen zijn meer dan 5000 patiënten besmet. Met Italië en Roemenië zijn ook precies de landen genoemd waar de vaccinatiedekking het laagst is. Ook in buurland België zijn de mazelen bezig aan een sterke opmars. In 2016 waren er 80 besmettingen, vorig jaar waren dat er 368.

Mazelen zijn zo besmettelijk dat een persoon die het virus bij zich draagt gemiddeld twaalf tot achttien andere, niet-gevaccineerde personen besmet. Ter vergelijking, bij griep liggen die getallen op 1,4 tot 4 personen. 

De mazelen zijn aan een verontrustende opmars bezig, met uitbraken in veel Europese landen en talloze doden tot gevolg. Veel landen gaan over tot verplichte vaccinatie, maar zo'n systeem kent ook veel tegenstanders. Is zo'n prikplicht dé oplossing?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden