De Mart heeft altijd gelijk

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Je kúnt alle kritiek terecht noemen. Dat hij oud wordt. Dat hij een koppige betweter is. Dat hij liever naar zichzelf dan zijn tafelgasten luistert. Dat hij wanhopig vastzit in valse wielerromantiek uit het verleden. Je mág dat zeggen. Dat mág.

Joris Belgers

Maar Mart, wat ben ík blij dat je toch weer elke avond een uur lang mijn breedbeeldscherm vult.

Wielrennen is een prettige sport om over te praten. Prettig, omdat het in de kern zo'n heerlijk simpele sport is. Zoals Lars Boom het na zijn etappewinst eerder deze week verwoordde, je moet gewoon op je fiets blijven zitten. En net iets harder rijden dan de rest. Je kunt daar moeilijk over gaan zitten doen, maar dat hóeft niet.

De Mart begrijpt als geen ander dat oeverloze voor, na of tussenbeschouwingen over de wedstrijd zelf daarom gewoon achterwege kunnen blijven. Natuurlijk is er dat tactisch ploegenspel, en soms moet er eens een knecht een dagsuccesje opgeven ten faveure van zijn achterop geraakte kopman. Maar in de kern is het gewoon zorg om op de fiets te blijven zitten. En harder te rijden dan de rest. Elke dag weer.

Tot zover de analyse.

Dan blijven er aan tafel bij Mart dus nog 59 minuten over om onder het genot van een goed glas te bespiegelen over het goede leven en allerhande wielerwetenswaardigheden. Over wat de Eerste Wereldoorlog voor het Vlaamse zelfbewustzijn betekent. Over waarom katholieken harder fietsen dan hervormden. Er blijft tijd over om Bert Wagendorp naar het oudste voetbalveld ter wereld te sturen - met stijgingspercentage en al.

Heeft dat iets met de koers van gisteren, vandaag of morgen te maken? Nee, niet echt. Maakt dat uit? Nee, niet echt.

Tekenend was dat op de dag dat de winnaar van vorig jaar met een pijnlijke pols zijn ploegleidersjaguar instapte, er die avond bij de Mart aan tafel misschien twintig seconden aan vuil werden gemaakt.

Dat gemoedelijke gekeuvel door de Mart met zijn gasten relativeert, en komkommerzomer is bij uitstek een periode om eens lustig te relativeren. Maar er is nóg een reden waarom de Avondetappe het ideale zomerprogramma is.

Ooit stond voor mij de Tour de France gelijk aan zomervakantie. De Tour betekende het vinden van die juiste knetterende korte golffrequentie aan een Frans strand of tussen Zwitserse bergen. Sjors Fröhlich op zijn motard en het aan hysterie grenzende gekrijs van Jacques Chapel. Nu is de Wereldomroep ons ontvallen. En om nou vanuit een hoofdstedelijke bovenwoning Radio 1 aan te zetten voor de nostalgie van Trumpet Cross is toch even anders dan aan het Gardameer of de Costa Brava.

Maar godzijdank is daar de Mart. Met zijn tafel, of die nu voor een stoommachine in Sheffield, een champagnekelder nabij Reims of een Wereldoorlogmuseum in West-Vlaanderen staat. De Mart viert mijn surrogaatvakantie.

En och, wat zou het dat de Mart in zijn grenzeloze bewondering voor de wielersport jarenlang oogkleppen ophad tussen het zichzelf platspuitende peloton. Zij mea culpa is al uitgesproken.

Bovendien krijg je de Mart krijg niet zo maar van zijn plaats. Sterker, hij groeit elk jaar in zijn rol als wijze oude wieleruil, die fietsende jonkies aan het begin van hun carrière vaderlijk doch liefhebbend toespreekt. En dat hij met zijn vragen precies weet wat voor antwoorden hij in de mond van zijn gasten legt, tja, televisiemaken moet je niet aan amateurs overlaten. Maar aan de Mart. Of dat nou onder een wegwaaiende tent of een lekkende paraplu is.

De Mart stuurt Wim Helsen en Thijs van den Brink de modder in, omdat dat kan, en om ze vervolgens te kunnen omschrijven als 'perendrups en paprika in de regen'. Ik weet ook niet wat dat betekent. Of deze: "Pluvius doet ook mee." Een normaal mens zou zeggen: het regent. Maar Mart niet. Daarom is de Mart ook op tv, en jij niet.

Mart heeft namelijk altijd gelijk. En dat is prettig zomeren. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

In het blog 'De Tour vanaf de bank' doen wielerminnende Trouwredacteuren en -medewerkers die toevallig niet op de sportredactie werken vanaf de bank verslag van de Tour de France.

undefined

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden