'De Marokkaanse gemeenschap is het geweld ook helemaal beu'

CDA-raadslid en imam luiden noodklok. 'We moeten met elkaar in gesprek over onze kinderen.'

Toen de Amsterdamse korpschef vijf jaar geleden zei dat de volgende 'Willem Holleeder' hoogstwaarschijnlijk een Marokkaanse Nederlander zou zijn, nam de Marokkaanse gemeenschap hem dat niet in dank af. Toch lijkt de voorspelling van Bernard Welten anno 2013 uit te komen. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er twaalf Marokkaanse mannen geliquideerd.

Dat Marokkaanse jongens steeds vaker betrokken zijn bij gewelddadige criminaliteit is zorgwekkend, vinden Ibrahim Wijbenga (CDA-raadslid in Eindhoven en veldwerker in Amsterdam) en imam Yassin Elforkani. Zij luiden de noodklok. Samen met de Marokkaanse gemeenschap willen zij actie ondernemen om die jongens buiten de georganiseerde misdaad te houden.

"Excessief geweld lijkt steeds normaler te worden onder deze jongeren en jongemannen en daar moet een eind aan komen", zegt Wijbenga. "De hele samenleving lijdt eronder en de Marokkaanse gemeenschap is het geweld onderhand ook helemaal beu. Voor mijn werk in Amsterdam Nieuw-West praat ik veel met burgers en ik merk de woede en de onmacht die mensen voelen."

'Waarom doet de overheid niets?', hoort Wijbenga vaak. "Maar we hebben zelf natuurlijk ook een verantwoordelijkheid en de zorg om onze kinderen te behoeden voor criminaliteit. De Marokkaanse gemeenschap kan zelf ook een heleboel doen om de geweldscyclus te doorbreken. We moeten met elkaar in gesprek over onze kinderen. Want hoe kan het dat jongeren die het ene moment 'slechts' hangen op straat, het volgende moment met oorlogstuig elkaar midden op straat neerknallen?"

In de Rotterdamse wijk Delfshaven is op dat gebied al iets in gang gezet. Na een aantal dodelijke schietpartijen, die vrijwel allemaal te maken hadden met drugshandel, startten Marokkanen in Delfshaven een jaar geleden een campagne tegen de drugscriminaliteit. In debatten gingen ze in op de vragen die voorheen niet gesteld werden, zegt Jamal Farissi, interim-voorzitter van de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Rijnmond (SMOR) en coördinator van de debatten in Delfshaven.

"Over opvoeding bijvoorbeeld en eigen verantwoordelijkheid", zegt hij. "Daar waar vroeger werd weggekeken als een zoon over de schreef ging, worden ouders nu aangesproken op het gedrag van hun puber. Ook weten de burgers ons nu te vinden. Als een moeder vermoedt dat haar 14-jarige zoon dingen uitvreet die niet door de beugel kunnen, dan kunnen wij helpen. Wij gaan in eerste instantie praten met zo'n knul en anders weten we de weg naar de juiste instantie voor hulp."

Tijdens de debatten, die nog altijd regelmatig plaatsvinden, blijkt volgens Farissi dat ouders te laat ingrijpen. "Een kind moet een zinvolle vrijetijdsbesteding hebben, zeker in de cruciale transitieleeftijd van 12 jaar. Er wordt voor kinderen veel georganiseerd in de wijk, maak daar gebruik van. Meld je kind aan voor een sport of een andere activiteit, dan heeft hij ook geen reden om doelloos op straat te hangen."

Liquidaties sinds april vorig jaar
April 2012 Redouan Boutaka (31 ) geliquideerd in een kelder

Juni 2012 Youssef Benssalem (25) doodgeschoten in zijn auto

Oktober 2012 Najib Bouhbouh (34) gedood bij hotel Antwerpen

November 2012 Redouan Stitou (26) doodgestoken bij de A7

November 2012 Youssef Sabbahi (37) geliquideerd op kickboxgala

December 2012 Said el Yazidi (21 ) en Youssef Lkhorf (28) geliquideerd in de Staatsliedenbuurt

Maart 2013 Rida Bennajem (21) neergeschoten in Slotervaart

Mei 2013 Souhial Laachir (26) doodgeschoten op feest

Mei 2013 Mohammed Azzouzi (29) geliquideerd gevonden in Waalre

Juni 2013 Omar Kourrich (35) geliquideerd gevonden in het Friese Tjeukemeer

Juni 2013 Youssef A. (35) doodgestoken gevonden in Eindhoven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden