De marathonpriester is blij met holocaust

Neil Horan, de Ierse ex-priester die in 2004 de Olympische marathon verstoorde, blijkt deze zomer in Duitsland te zijn gearresteerd. Bij de WK-finale wilde hij betogen dat Hitler bijbels handelde.

’Een verlegen, vriendelijke, oprechte en bijzondere man, die hartstochtelijk hetgeen hij voor waar houdt, uitdraagt en deelt met anderen”. Zo omschrijft internetuitgeverij Deunant Books zijn auteur Neil Horan. Maar, voegt de uitgeverij daaraan toe, „zijn aanwezigheid in ons fonds betekent niet dat wij op enige wijze zijn eventuele strafbare handelingen goedkeuren.”

Naar die handelingen verwijst Horan zelf graag. Hij noemt zichzelf de ’grand prix-priester’ of de ’marathonpriester’, naar de acties waarmee hij bekendheid verwierf. In 2003 rende hij – gehuld in een traditioneel Iers kostuum met daarop een davidsster – tijdens de Formule 1 race het circuit van Silverstone op. In 2004 versperde hij de koploper in de Olympische marathon de weg, die daardoor de gouden medaille misliep.

Op dat laatste is Horan (59) niet trots. Hij heeft de atleet excuses aangeboden, die niet werden aanvaard. Van de verstoring van de autorace heeft Horan geen spijt, zegt hij. „Christus zou die daad goedkeuren. Het doel heiligt alle middelen.”

Deze zomer blijkt Horan te zijn gearresteerd in Duitsland. Hij was van plan om bij de finale van het WK voetbal in Berlijn te betogen dat Adolf Hitler handelde volgens de Bijbel, en dat de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk heel gunstig was, want zonder holocaust had Gods volk geen eigen land gekregen.

Waren Horans acties op Silverstone en in Athene een verrassing, zijn komst naar Berlijn had hij aangekondigd in brieven aan bondskanselier Merkel en de voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa. Toen hij landde op vliegveld Schönefeld stond de politie de Ier op te wachten. Volgens het proces-verbaal, waarover Trouw beschikt, droeg Horan verschillende pamfletten bij zich: zeven posters op A4-formaat met de opdruk: ’In memoriam Adolf Hitler, een Groot Leider 1889-1945’, vertien posters op A2-formaat met in verschillende talen de opdruk: ’Adolf Hitler was een goede leider, zegt de Bijbel’, ’Christus riep Hitler op de Joden te straffen, zegt de Bijbel’, en ’Auschwitz was goed: het leidde tot de geboorte van Israël, zegt de Bijbel’.

Omdat het verheerlijken van de holocaust in Duitsland strafbaar is, werd Horan aangehouden. Hij zat acht weken vast in de Berlijnse Moabitgevangenis.

Horan betreurt de gang van zaken, schrijft hij in een brief. „Met mijn rechterhand op de Bijbel en in aanwezigheid van de almachtige God wil ik de Duitse bevolking mijn verontschuldigingen aanbieden voor twee van de posters. Dat zijn ’Hitler was een goede leider’ en ’Auschwitz was goed’. Bij nader inzien denk ik dat deze teksten slecht geformuleerd zijn, en dat ze gemakkelijk verkeerd begrepen kunnen worden. Ik wil deze teksten intrekken en ik zal goed moeten nadenken hoe ik ze anders kan verwoorden voor mijn toekomstige missie, of misschien zal ik ze zelfs helemaal laten vervallen.”

In de brief houdt Horan niettemin vast aan zijn gedachtegoed. „Adolf Hitler is aangesteld door God. De Führer en zijn regering deden het werk dat beslist noodzakelijk was om de Joden om hun knieën te krijgen, zodat ze zich daarna konden oprichten en terugkeren naar het land van hun vaderen. Zonder de holocaust zou Israël nooit ontstaan zijn.”

Voordat de Joden in Israël konden gaan wonen, schrijft Horan, moesten ze eerst ’gezuiverd’ worden in de concentratiekampen. „De nazi’s deden het werk dat de hemel hen opdroeg, en alleen de Duitsers konden dat zo grondig doen.”

De rechter in Berlijn oordeelde dat Horan met zijn acht weken voorarrest genoeg gestraft was, en zag af van verdere vervolging.

„Ik had geen enkele intentie om de Duitse wet te overtreden”, laat Horan telefonisch weten vanuit Londen. „Ik zie het slechts als mijn taak om bijbelse profetieën uit te leggen. Dienaren van God worden vaak verkeerd begrepen. De profeet Jeremia en de apostel Paulus belandden ook in de gevangenis.”

Horan wil iedereen duidelijk maken, zegt hij, dat wij ons moeten richten op de spoedige wederkomst van Christus, in plaats van sporthelden of popsterren te vereren.

Maar kiest hij wel een handige manier om die boodschap te verspreiden? Tijdens het Ryder Cup golftoernooi, vorige maand in Ierland, beschikten alle beveiligers over een foto van Horan. „Ik heb nu een imago van ordeverstoorder”, zegt hij. „Maar alle publiciteit vind ik goede publiciteit.”

De Ierse rooms-katholieke kerk zette Horan in 2005 uit het priesterambt vanwege zijn omstreden wijze van handelen. „Ik beschouw mijzelf nog steeds als een priester”, zegt Horan. „Ik voel mij niet gebonden aan regels die de kerk zelf bedacht heeft.”

Nieuwe acties heeft Horan nog niet in petto, zegt hij. Voorlopig legt hij zich toe op schrijven. „Mijn volgende boek gaat over het werk van de antichrist. Ik schrijf in eenvoudige taal, want de man in de straat begrijpt maar weinig van godsdienstige zaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden