De man zegt nu dat hij de term dwang ’ironisch’ heeft bedoeld. Die ironie is mij dan lelijk ontgaan.

Elma Drayer

Amsterdamse homo’s rolden vorige week weer eens vechtend over straat. Aanleiding: de Gay Pride die elk jaar in augustus door onze grachten rolt.

In het begin wekte dit verkleedfeestje ter ere van de herenliefde nog enige opschudding. Tegenwoordig haalt de gemiddelde Amsterdammer er de schouders over op. Alleen de plaatselijke televisiezender AT5 kan er maar geen genoeg van krijgen en rukt steevast uit met groot materieel. Waarna wij nog wekenlang héél veel trillende mannenbillen over het scherm voorbij zien komen.

Dit jaar zou voor het eerst een boot met ’zestienminners’ meevaren – initiatief van een veertienjarige. Pubers komen per slot veel jonger uit de kast dan voorheen. Belangenclub COC steunde het plan van harte, er leek geen wolkje aan de lucht. Totdat de vorige organisator van het evenement een fatale boodschap verspreidde. Volgens Het Parool meldde hij de gemeente én diverse redacties dat een lid van het aanbevelingscomité, universitair docent ’homo- en lesbische studies’ Gert Hekma, er wel erg ruimhartige opvattingen op nahield over kinderseks. Een interview in het pedoblad Martijn uit 2004 zou daarop wijzen.

De lokale televisiezender hapte gretig toe, wakkere nieuwssites pikten het bericht meteen op. Het COC nam, heel verstandig, razendsnel afstand van Gert Hekma. En burgemeester Job Cohen sloeg de schrik om het hart.

Tot zover een tamelijk gebruikelijke, tamelijk onfrisse nichtenrel. Die ongetwijfeld binnenkort tot ieders tevredenheid gesust zal worden. Want uiteraard heeft zo’n initiatief van een brave puberhomo niets te maken met de pedovriendelijke uitspraken van een lid van het aanbevelingscomité.

Opmerkelijk was eigenlijk alleen de manier waarop deze Gert Hekma reageerde op alle commotie. De citaten uit het Martijn-interview moesten, mailde hij rond, onmiddellijk van deze en gene nieuwssite gehaald. Die waren, zei hij, ’uit het verband’ gerukt.

Gelukkig houdt het betreffende pedoblad een keurig archief bij, zodat elke internetgebruiker rustig kan teruglezen wat hij precies beweerde.

Eindeloos neuzelt de wetenschapper in het interview over satijn, gevulde voetbalbroekjes en het droeve lot van de oudere homo die verlangend loert naar jeugdige ’pijpmondjes’. Geen punt, natuurlijk. Zo hebben we allemaal onze dromen.

Maar tussendoor laat hij met grote stelligheid weten dat dwang noodzakelijk is om jonge kinderen te leren hoe aangenaam seks is. Je forceert ze per slot óók om hun bordje leeg te eten, naar school te gaan, de wc te gebruiken.

„Het kind wordt eindeloos gedwongen, maar bij seks mag het opeens niet meer”, klaagt hij. En: „Kinderen zijn ook vervelende wezens, die moet je op een gegeven moment op een recht spoor zetten. En dat geldt ook voor seks. Maar daar zijn ze als de dood voor tegenwoordig.”

Vanzelfsprekend tekende het tijdschrift zijn uitspraken dankbaar op. Dat doet in zijn kolommen per slot niets liever dan pedoseksuelen afschilderen als de allerlaatste slachtoffers van een achterhaalde burgermansmoraal. En kinderen als wezentjes die snakken naar seks met oudere heren, als wij daar maar niet zo benepen over zouden doen.

De Universiteit van Amsterdam, Hekma’s werkgever, wilde vorige week niet reageren op de kwestie. De docent sprak ’op persoonlijke titel’, liet het college van bestuur weten. De man zelf zegt nu dat hij de term dwang in het interview ’kritisch’ en ’ironisch’ heeft bedoeld.

Die ironie is mij dan lelijk ontgaan. En ze zal de talloze slachtoffers van seksueel misbruik zeker ontgaan. Juist de redenering die hij gebruikt – zo’n kind gaat het met een beetje dwang heus lekker vinden – is veruit favoriet onder heren die het niet bij dromen kunnen laten.

Van mij mag elk dwaallicht, leve de vrijheid van meningsuiting, beweren wat hij wil. Maar voor een wetenschapper kan wat meer waarheidsliefde beslist geen kwaad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden