null

Wetenschap

De man liegt beter dan de vrouw, zegt hij

Beeld

Mannen kunnen beter liegen dan vrouwen. Zeggen ze. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Portsmouth, waarin een kleine tweehonderd mensen werd gevraagd of ze zichzelf beschouwen als vakkundige leugenaars. Mannen zeiden daarop veel vaker ja dan vrouwen, rapporteren de onderzoekers in vakblad PLOS One.

Mensen liegen gemiddeld 1 tot 2 keer per dag, variërend van een leugentje om bestwil tot regelrechte verzinsels. Maar dat is ongelijk verdeeld; de helft van de leugens komt uit de mond van een klein aantal notoire leugenaars.

Dat zijn de verbaal begaafde praters die hun leugens weten te verpakken in een stroom van waarheden. Mensen die minder goed zijn in liegen, nemen hun toevlucht tot vage verhalen of het verzwijgen van waarheden.

De begaafde leugenaar liegt bij voorkeur in een gesprek, en zal dat niet snel via brief of e-mail doen, en al helemaal niet via sociale media. Hij heeft er geen enkel probleem mee onwaarheden te vertellen tegen partner, familieleden of collega’s, maar zal tegen werkgever of autoriteiten niet snel een leugen vertellen. Een verband tussen liegen en opleidingsniveau konden de onderzoekers niet vinden.

Korrel zout

Doel van dit onderzoek was om een indruk te krijgen van de kwaliteiten en de strategieën van leugenaars. Zwak punt is dat het steunt op wat mensen over zichzelf zeggen. Als ze leugenaars zijn, moet je dat met een korrel zout nemen, zeker bij die geweldig liegende mannen. Wel, aldus de onderzoekers, leert de ervaring in gedragsonderzoek dat wat mensen over zichzelf zeggen redelijk in de buurt van de waarheid ligt. Maar experimenteel vervolgonderzoek moet uitwijzen of mensen werkelijk zo goed (of slecht) liegen als ze zelf zeggen.

Lees ook:

Iedereen praat over fake news. Maar wat is liegen eigenlijk?

De Hamburgse filosoof en historica Bettina Stangneth schreef er een boek over.

Liegen is een vorm van diefstal

Waarom kunnen politici soms zo openlijk liegen? Dat kan met framing te maken hebben

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden