De man is nog onvoldoende uitgedaagd

Minister De Geus (CDA) heeft gezegd dat de emancipatie van de vrouw nagenoeg is voltooid. Daarom wil hij als laatste bewindspersoon van emancipatiezaken de geschiedenis ingaan. In plaats van applaus en gejuich leverde deze uitspraak -op een feestje ter gelegenheid van het 25-jarig jublileum van de departementale afdeling emancipatiebeleid- hem de hoon van zijn overwegend vrouwelijke gehoor op. Die reactie maakt duidelijk dat enige relativering van deze constatering is geboden, maar ook dat de professionals op dit terrein zichzelf tekort doen.

In Nederland is door allerlei oorzaken de emancipatie van vrouwen veel later op gang gekomen dan in de omringende Europese landen. Pas sinds 1985 worden vrouwen geacht vanaf hun achttiende jaar in eigen levensonderhoud te voorzien. In dat licht is er in een tijd van één generatie veel veranderd, niet alleen materieel, maar ook tussen de oren van zowel vrouwen als mannen. Voor zover er na de inhaalslag nog iets te wensen overblijft, kan dat voor het overgrote deel aan de samenleving zelf worden overgelaten. De overheidsrol kan drastisch worden beperkt. Daarin ligt vooral de betekenis van de uitspraak van de minister. De honende eerste reactie kan er ook op wijzen dat we het niet gewend zijn dat de overheid gewoon een taak beëindigt.

In ruimere zin kan de betekenis zijn dat er eindelijk politieke aandacht en energie vrijkomen voor problemen die in het streven naar economische zelfstandigheid en individuele ontplooiing van vrouwen over het hoofd zijn gezien. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vraag of de inhaalslag die vrouwen moesten maken, mannen wel voldoende heeft uitgedaagd anders naar ingesleten rolpatronen te kijken. Een ander probleem, waarop de meeste partijen nog maar nauwelijks een antwoord hebben, is hoe de verworvenheden van de emancipatie kunnen worden gecombineerd met zorg- en opvoedingstaken. Vooral in jonge gezinnen is de financiële en tijdsdruk op de partners groot. Het is van belang dat dit probleem, ook al is het tijdelijk, niet eenzijdig op vrouwen wordt afgewenteld.

De paradox van de vrouwenemancipatie was dat de man daarin de norm was. Het wordt tijd een nieuwe norm te formuleren op basis van de nieuwe verhoudingen die langzaam maar zeker ontstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden