De man is druk, druk, druk

null Beeld Flickr/JD Baskin (Creative Commons-licentie 2.0)
Beeld Flickr/JD Baskin (Creative Commons-licentie 2.0)

Vrouwen zorgen meer voor hun kinderen en hun ouders dan mannen, en daaruit lijkt maar één conclusie mogelijk: mannen, ga zorgen! Maar hoe reëel is dat? Mannen hebben al een héle drukke agenda. Zoveel ruimte zit daar niet meer in, blijkt uit nieuw onderzoek over mantelzorgende mannen en vrouwen.

De discussie over emancipatie heeft een nieuwe dimensie gekregen. Mensen moeten meer voor hun naasten - familie, vrienden - gaan zorgen. En wie gaat dat doen, die mantelzorg? Juist, de vrouw.

Zij doet al twee keer zoveel in het huishouden en ook in de zorg voor de kinderen heeft ze een groter aandeel dan de man. Daar komt de mantelzorg nu bij. Zestig procent van de mantelzorgers is vrouw, meer uitgesplitst voor de zorg voor ouders en schoonouders, is het zelfs twee derde, berekende het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport dat vandaag verschijnt.

Ongekroonde koning
Het regent waarschuwingen voor overbelasting van de vrouw. Door de verschuiving van taken van Rijk naar gemeenten zou de morele druk op vrouwen om bij te springen enorm groot worden, zei de Nederlandse Vrouwenraad nog voordat die decentralisatie werd doorgevoerd. Mezzo, de organisatie voor mantelzorgers, vraagt geregeld aandacht voor de positie van vrouwen, die de dupe zouden worden van het streven van het kabinet meer te werken én meer te zorgen. En vrouwenplatform Women Inc. roept vrouwen op om op 1 mei hun zorgtaken neer te leggen en 'stil te staan bij je ideale zorg- en werkbalans.'

Die overbelaste vrouw kan eigenlijk maar op één manier geholpen worden: door de man. Als die nou eens meer ging doen, thuis en bij zijn ouders en schoonouders, dan zou dat de vrouw enorm ontlasten. Maar zo simpel ligt het niet, zo blijkt uit kanttekeningen in recent en ouder onderzoek naar de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Mannen besteden minder uren aan kinderen en huishouden, zeker. Maar ze werken meer, en als de werk- en zorguren worden opgeteld, dan hebben mannen het vaak juist drukker dan vrouwen - met de jonge vader als ongekroonde koning.

In het nieuwste SCP-rapport komt die fulltime werkende man ook weer naar voren. Driekwart van de mannen die zorgen voor ouders of schoonouders, heeft een fulltime baan, tegen 20 procent van de vrouwen. Mannen vinden die combinatie vaker zwaar, en melden vaker conflicten thuis (over herverdeling van taken) en op het werk (over verlof, of flexibel werken).

Minder flexibel
Ander SCP-onderzoek liet al zien dat werknemers die veel werken en meer dan vier uur per week mantelzorgen, meer kans hebben op gezondheidsklachten en op ziekteverzuim. En 9 procent gaat minder werken.

Door hun volle baan is de agenda van mannen minder flexibel. De SCP-onderzoekers vinden dan ook dat de ruimte van mannen voor meer hulp aan ouders, 'niet overschat' moet worden. Bij die ontnuchterende vaststelling laten ze het niet. Minder werken kan een optie zijn, maar ze verwachten dat mannen dat niet veel zullen gaan doen.

Daarmee sluiten ze perfect aan bij het nieuws gisteren, dat mannen niet meer gaan zorgen als de werkweek wordt bekort. Dat heeft misschien te maken met nog weer een andere conclusie uit het SCP-rapport: mannen zijn minder dan vrouwen bereid voor hun (schoon)ouders te zorgen, vrouwen voelen zich daar verantwoordelijker voor. Inspanningen van werkgevers om mantelzorg beter te combineren met het werk, helpen daar niets aan, maar de onderzoekers blijven ervan overtuigd dat zulk 'maatwerk' werkende mantelzorgers uit de brand kan helpen, of ze nou vrouw zijn, of man.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden