De man die met krokodillen stoeide

Hij draaide zijn hand niet om voor giftige slangen, levensgevaarlijke spinnen en bijtgrage krokodillen. Maar een ’doodgewone’ pijlstaartrog betekende de dood voor de Australiër Steve Irwin, de beroemde ’Crocodile Hunter’.

Het leek een doorsneedag voor Steve Irwin en zijn cameraploeg. Voor de kust van de chique toeristenplaats Port Douglas, in het tropische noorden van Queensland, bij het Great Barrier Reef, waren zij bezig met de tv-opnamen voor de nieuwe onderwaterdocumentaire Deadly Creatures. De 44-jarige Irwin snorkelde in ondiep water boven een pijlstaartrog, toen de vis kennelijk schrok en plotseling de giftige stekel van zijn staart door het hart van Irwin boorde.

De cameraman vertelde later dat hij in het begin niet doorhad dat Irwin was gestoken. Pas toen het water rood kleurde van het bloed, was duidelijk dat er iets mis was. Een reddingshelikopter was snel ter plaatse, maar de medici aan boord konden niets meer doen.

Het ongeluk is bizar. Toegegeven: de pijlstaartrog staat te boek als een gevaarlijk en giftig dier. Maar in de geschiedenis van Australië is het volgens experts slechts twee keer eerder gebeurd dat deze vis dodelijk toesloeg. En dat juist Steve Irwin het slachtoffer werd, is een wel erg ironische speling van het lot.

Irwin was namelijk de man die met zijn tv-serie ’Crocodile Hunter’ vanaf 1992 furore maakte over heel de wereld. Zijn stoeipartijen met vervaarlijke krokodillen, levensgrote slangen en harige, giftige spinnen waren in 122 landen te zien.

Vooral de kijkers in de Verenigde Staten liepen weg met deze Ozzi bloke, die met zijn plat Australisch accent miljoenen aan het lachen maakte.

Irwin genoot ervan met het gevaar te flirten. Hij lachte om het angstgegil van zijn publiek. Weinig was hem te dol. In 2004 maakte hij het wel erg bont, toen hij met zijn één maand oude zoontje Bob op zijn arm een krokodil voerde en het kind voor de neus van het reptiel liet ’lopen’. De tv-kijkers spraken er schande van. Maar Irwin zelf weigerde om excuses aan te bieden. ,,Ik had alles onder controle’’, zei hij.

Irwin werd de icoon van Australië, een levensechte vervanger van de fictieve karikatuur-Australiër Crocodile Dundee, die in 1986 in de bioscopen verscheen.

Natuurlijk werd er hier en daar geklaagd dat de rauwe avonturier het imago van Australië beschadigde. Maar de toeristenindustrie en de Australische overheid gebruikten met liefde de razend populaire krokodillenman in tal van tv-spotjes.

Ook de Australische dieren- en natuurbescherming liepen met hem weg. Zijn persoonlijke inzet voor bedreigde diersoorten en het milieu hadden meer effect dan dure campagnes.

Een vis van één meter veertig lang werd Irwin dus fataal. Zijn dood was de opening van alle tv-journaals. Minister-president John Howard was een persoonlijke vriend van de krokodillenman. „De dood van Irwin is een groot verlies voor Australië’’, zei een aangeslagen Howard op een persconferentie. Bij de hekken van de Australian Zoo, het dierenpark in Queensland dat Irwin in 1991 van zijn vader overnam, hebben fans bloemen gelegd.

Crocodile Hunter Steve Irwin had overigens niets van doen met de film ’Crocodile Dundee’. Die film stamt al uit 1986, voordat Hunter zijn televisiecarrière begon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden