De man die Kadafi uit zijn schuilkelder trok, is overleden

Omran Shaaban ontvoerd en gemarteld door Kadafi-aanhang

De rebel die in oktober vorig jaar de op de vlucht geslagen Libische dictator Moammar Kadafi vond in een afvoerpijp, is dinsdag in Parijs overleden. Omran Shaabans lichaam werd gisteren naar Libië overgevlogen, waar hij een staatsbegrafenis kreeg.

De 22-jarige Shaaban verwierf roem in eigen land nadat op televisie te zien was hoe hij Kadafi bij zijn haren uit zijn laatste schuilplek trok. Die actie is hem te duur komen te staan. In juli spoorden Kadafi-aanhangers hem op en werd hij ontvoerd. Hij bracht vijftig dagen door in gevangenschap waarbij hij werd gemarteld. Bij een mislukte vluchtpoging werd hij door zijn ontvoerders nog eens in zijn rug en nek geschoten.

Vorige week kwam Shaaban, zij het zwaargewond, na bemiddeling van de regering vrij. Hij werd op een regeringsvliegtuig naar Parijs gezet, waar hij tevergeefs werd behandeld aan zijn verwondingen.

Duizenden mensen hadden zich gisteren verzameld op de luchthaven van Misrata om hun 'volksheld' Shaaban de laatste eer te bewijzen. In een verderop gelegen voetbalstadion werd een speciale eredienst voor hem gehouden. Op de officiële Facebookpagina van de Libische Jeugdbeweging stroomden de reacties op zijn overlijden binnen, maar er klonk ook kritiek.

"Waarom werd hij niet beschermd?", vraagt een man zich af. De regering wordt verweten dat zij niet hard genoeg optreedt tegen pro-Kadafi-milities, die geregeld van zich laten horen via aanslagen en ontvoeringen. De broer van Omran Shaaban is eveneens kwaad op de regering. "Libië werd op 23 oktober vorig jaar officieel vrij verklaard van Kadafi's heerschappij. De praktijk is anders", aldus Hoessein Shaaban. Duizenden inwoners van Misrata en Tripoli gingen gisteren de straat op om wraak te eisen voor de dood van Shaaban.

De regering heeft aangekondigd er alles aan te zullen doen om de ontvoerders van Shaaban voor het gerecht te brengen. Die zitten vermoedelijk in Bani Walid, een pro-Kadafi-bolwerk net iets ten zuiden van Misrata. Doorgaans is de regering terughoudend met ingrijpen, want in het gebied circuleren veel wapens. Met de dood van Shaaban lijkt het erop dat de regering gedwongen is haar belofte waar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden