De man die alles kan

De spanning stijgt bij Beau van Erven Dorens, want zaterdagavond houdt hij een oudejaarsconference op SBS6. 'Een mammoetklus.' Het is één van de vele opdrachten die hij zichzelf geeft voor 'De wereld van Beau', een tv-programma dat hem past als een handschoen. Een avonturier met vele talenten.

Als het podium een boksring is, hangt Beau van Erven Dorens nu in de touwen. De try-out voor zijn oudejaarsconference zit erop, comedycafé Boom Chicago is leeggestroomd. Zijn vrouw wil naar huis, vanwege de oppas voor hun vier zonen. Tafels worden met kabaal ingeklapt, terwijl de SBS6-presentator in een hoekbank luistert naar achtergebleven toeschouwers. Ze leggen uit hoe het beter zou kunnen.

"Bij Herman van Veen schiet ik ook niet in de lach, een glimlach is genoeg", zegt iemand. "Op tv zie ik jou als een gast met wie ik graag in de kroeg zou hangen. Als je dat gevoel nou op het podium kon oproepen."

Door het publiek steeds aan te spreken met 'jongens...', riep Van Erven Dorens vooral het gevoel op van de enthousiaste vader die op een kinderfeestje een mop wil vertellen. Het is belangrijk en moeilijk, vertelde Freek de Jonge hem laatst, om met het publiek een toon te vinden waarin je elkaar begrijpt.

Ongevraagd advies van vreemden, is dat niet vervelend? "Wat nog erger is", zegt Van Erven Dorens even later, "de meesten hebben gelijk."

Zijn coach Bob Maclaren schuift aan. "Als je de sterkste momenten uit de show haalt, heb je zeker vijftien minuten."

"Dat is te weinig", zegt Beau en hij zucht. Zijn oudejaarsconference moet drie kwartier duren. Dat doel heeft hij zich gesteld voor 'De Wereld van Beau', waarin hij uitdagingen aangaat en allerlei subculturen leert kennen. Voor de nieuwe serie van dat programma heeft hij op een onbewoond eiland moeten overleven. Twintig uur gegokt in Las Vegas. Vijf kilometer geschaatst op het NK afstanden. Die opdrachten zijn kinderspel vergeleken bij deze mammoetklus.

"Het is een try-out", probeert Mac-laren nog, maar Beau hoort het niet en zegt gejaagd: "Nooit meer neem ik het woord Mauro in de mond. En dat keyboard wil ik doormidden hakken. Wat zijn het voor klootzakken dat ze hier geen normale piano hebben." De twee liedjes zijn gewoonlijk 'succesnummers', nu werkten ze niet.

Schalde Ivo Niehe na zijn theateroptreden in Parijs de loftrompet over zichzelf, in een adrenalineroes, Van Erven Dorens haalt zijn prestatie juist meer naar beneden dan nodig is, in een destructieve mix van teleurstelling en paniek. Dat maakt het interview haast tot een motivatiegesprek. Zo slecht was het toch ook weer niet? Over Mauro en zijn studievisum had hij een grap van Youp van 't Hek-statuur: "Als in Angola je tas in een boom hangt, ben je niet geslaagd, maar ontploft." Nu die timing nog.

Zijn coaches helpen hem aan losse grappen, die hij net als Wim Kan op spiekborden schrijft. Maar het ontbreekt aan een rode draad.

"Ja, een rooie draad kiezen. Goed. Ik wilde eerst een brief aan Mark Rutte schrijven. Maar dat is zo bedacht."

Dan heb je een kop, een romp en een staart. Nu ben je aan het watertrappelen.

"Dat is wat ik gedaan heb, watertrappelen. We moeten terug naar de tekentafel. Als niemand moet lachen, hebben ze altijd nog de spanningsboog."

Van Erven Dorens is onzeker omdat er iets op het spel staat. Dit programma is voor hem geen aardigheidje. "Het is een hap uit mijzelf. Het gaat over mijn manier van leven en avonturen beleven. Welke presentator gaat nou zes maanden trainen voor één aflevering?"

Dat deed hij voor de vorige serie van 'De wereld van Beau', waarin hij het Kanaal wilde overzwemmen. Hij trainde een half jaar en bedwong het IJsselmeer als generale repetitie. "Zo'n lichamelijke uitdaging lukt wel. Vroeger sprong ik vaak van rotsen of bruggen af. Maar nu heb ik de ander nodig, iemand die om mijn grap lacht."

De overtocht van Engeland naar Frankrijk mislukte door het slechte weer. De aftiteling rolde, het tv-programma was klaar. Einde missie, zou je denken. Maar in juni gaat hij opnieuw. "Ook zonder televisie zou ik deze projecten uitvoeren. Bij mij is de maakbaarheid van het bestaan erin gebeitst. Al sinds ik in Amsterdam ben komen studeren wil ik wereldjes ontdekken. Het is zo spannend om iets voor het eerst te doen."

Hij kan niet tegen herhaling, heeft een brede interesse en is intelligent. Alle opties liggen altijd open. Zijn carrière schiet alle kanten op. "Ik ben een op hol geslagen flipperkast." Hij geniet van de betekenisloosheid van een springspelletje als 'Hole in the wall'. Net zo graag levert hij journalistiek werk af. Dit jaar stelde hij SBS6 voor om naar Libië te gaan, maar dat vond de zender te gevaarlijk.

Een journalistiek vervolg op 'De Wereld van Beau' zou de lijn Louis Theroux kunnen zijn, die voor de BBC subculturen binnendringt. "Wat hij maakt, is spectaculair en grappig, en ik zou het nooit kunnen. Hij is op zoek naar de waarheid, ik naar ervaringen. Ik houd van de Gonzo-stijl, groot gemaakt door schrijver Hunter S. Thompson. Je betreedt de wereld die je mooi vindt en maakt daar entertainment in. Ik mag door het lint gaan, en kan mijn familie erin betrekken."

Zoals in die zwemaflevering. Zelfgemaakte opnames op een stormachtig Nederlands strand. Van Erven Dorens gaat trainen in de woeste zee. Vlak voordat hij naar de branding rent, roept hij tegen zijn zoontjes dat ze iemand moeten waarschuwen in die strandtent daar, mocht hij niet meer terugkomen.

"Wreed hè", zegt hij nu, een beetje spottend. "Maar kinderen denken niet zoals jij. Die spreken een andere taal."

Zijn vader voer mee op het volgschip toen hij het IJsselmeer overzwom. Vader Van Erven Dorens hockeyde in 1960 voor Nederland op de Olympische Spelen in Rome, en werd een ervaren zeiler. Dat altijd maar willen presteren, komt dat door de successen van zijn vader? "Hij was erbij uit emotionele waarde, niet omdat ik iets van hem te winnen heb. Na twee uur dacht hij: dat redt die jongen nooit. Tien uur later was ik toch aan de overkant. Hij was trots en ik moest zo hard huilen toen ik hem zag. Nee, als ik al een drive heb, dan is die versterkt door het overlijden van mijn beste vriend Niels in 1997. Toen groeide het besef dat je het leven moet aanvallen. Ik wil heel bewust beslissingen nemen die avontuur in zich dragen."

Een voorbeeld is de overstap van RTL4, waar hij succesvol was met 'Het zesde zintuig' en 'Ik hou van Holland', naar SBS6, waar het opeens veel minder goed ging. "Toch sta ik achter die beslissing. Weg uit de comfort zone."

Het is de kunst om zowel tegenslag als succes te relativeren. "Dat iemand je goed vindt of juist slecht is dezelfde manipulatieve kracht. Als je daarin gaat geloven, word je een jojo, een labiel figuur. Ik vertel mijzelf de hele dag dat mijn gezin de basis is. Dat klinkt simpel en geldt vast voor iedereen. Maar je wordt in dit vak zo vaak heen en weer geschud dat je die nuchterheid kunt verliezen."

Van Erven Dorens is niet monomaan, zoals de topsporter die zich eindeloos op hetzelfde richt. Hij probeert steeds iets anders. Zo ervaar je heel veel, maar bereik je nooit het hoogste punt. "We shall see about that, we zullen zien. Dat kan best nog eens veranderen."

'De wereld van Beau'. Zaterdagavond om 20.30 uur op SBS6. Het vervolg van de serie is vanaf 13 februari wekelijks te zien.

Wim Kan zette de toon: op Oudejaarsdag 1954 bespotte hij in de allereerste Nederlandse oudejaarsconference de PvdA, uitgerekend in een Vara-radioprogramma. Daarna groeide de oudejaarsconference uit tot een traditie. Tegenwoordig is het aanbod overweldigend. Van lokale helden tot publiekslievelingen; allemaal willen ze het laatste woord hebben.

In december barstte de conferencegekte al los. Maarten van Rossem liet begin december met zijn kenmerkende ironie in het DeLaMar Theater in Amsterdam weinig heel van de vaderlandse politiek. Rop Janze deed 'Wereldkerst' in het Haagse Theater Pepijn. Jeroen Smits en Stephan Evenblij speelden in Voorburg 'Zo was 2011'. Raymond Clement, Ivo Rosbeek en de Lotgenoten maakte in 'Het Akkoord' de Limburgse balans op. In de Muzenval in Eersel is Rutger Smoorenberg met 'EGO-logisch' vrijdag nog te zien.

Op Oudejaarsavond kan men vanachter de buis ook Youp van 't Hek aan het werk zien. De dag erna is Freek de Jonge te zien. Dit jaar geen oudejaarsconference dus, maar een nieuwsjaarsvariant. Toch zal De Jonge zich vooral richten op 'individuen die dit jaar desnoods met geweld het gelijk dat zij meenden te hebben wilden afdwingen'. Eerder was Dolf Jansen al te zien met ingezonden grappen in 'De Oudejaars van de Straat'.

Oudejaarsconferences

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden