De Malediven, een bedreigd paradijs

Als de voorspellingen ten aanzien van het broeikaseffect uitkomen, dat wil zeggen, als het warmer wordt op aarde, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt, zullen de Malediven dat als eerste merken. Volgens sommigen zal het paradijselijke eilandenrijk in de Indische Oceaan over dertig jaar zelfs niet meer bestaan.

De regering van de Malediven neemt deze bedreiging zeer serieus. “De voorspellingen dateren vanaf het begin van de jaren tachtig”, zegt Mohammed Symad, hoofdambtenaar op het ministerie van milieu in de hoofstad Male. “Inmiddels doen we al tien jaar metingen, maar de tijdsspanne is te kort om nu al conclusies te trekken. Daarvoor is minimaal dertig jaar nodig. Toch zijn we bezorgd. Tachtig procent van het land steekt minder dan een meter boven de zeespiegel uit. In Nederland kunt u dijken bouwen of verder Europa intrekken. Wij kunnen dat niet.

Overigens is het niet zozeer dat we bang zijn voor de stijging van het water, want de koralen, onze natuurlijke bescherming, groeien wel mee. Maar als de temperatuur van het water stijgt, kunnen de koralen sterven, en dat is veel erger. De klimaatverandering kan ook leiden tot cyclonen, iets waar we in deze regio tot dusver nog geen last van hebben.

Verder is de zoetwaterlens zeer fragiel op de Malediven. De stijging van de zeespiegel kan problemen gaan opleveren voor de drinkwatervoorziening. En als ik eerlijk ben kunnen we zelf niets doen om dit soort problemen op te lossen. Een kilometertje zeewering kost bijvoorbeeld al gauw twintig miljoen gulden. Met onze 246.000 inwoners kunnen we dat onmogelijk ophoesten. Alleen met buitenlandse hulp kunnen we iets beginnen. Wel kan de regering passieve maatregelen nemen, bijvoorbeeld door te stimuleren dat er geen koraal meer wordt gebruikt voor de bouw van woningen. Daarmee is een begin gemaakt door de importheffing op geprefabriceerde blokken te verlagen van 75 naar 15 procent. Overwogen wordt om deze belasting helemaal af te schaffen. Verder zijn we begonnen met het laten groeien van koraal op betonblokken, en de eerste resultaten van dit experiment zijn bemoedigend.'' Dat de bedreiging door het water serieus is bleek enkele jaren geleden, toen grote vloedgolven Male overspoelden. Het water stond hoger dan in januari in Borgharen en Itteren. Japan kwam te hulp en met Japans geld werden grote golfbrekers voor de kust aangelegd.

VERWENNEN

De economie van de Malediven is zeer fragiel en stoelt voornamelijk op de 235.000 toeristen die zich jaarlijks laten verwennen op een van de 69 resorts, de eilanden die zijn opgengesteld en exclusief bestemd zijn voor buitenlandse bezoekers. De tweede economische pijler is de (tonijn)visvangst. De meeste levensbenodigdheden, zoals voedsel, bouwmaterialen, consumptiegoederen en olieprodukten, moeten worden geïmporteerd. De bezoeker van het hoofdeiland Male krijgt de indruk dat het de inwoners aan niets ontbreekt, dure speedboten varen af en aan, drukdoende mannen praten in draagbare telefoons en de winkels zijn rijk gesorteerd, maar schijn bedriegt. De Malediven zijn wel degelijk een derde-wereldland, en dat wordt pas duidelijk bij een bezoek aan een van de andere 198 bewoonde eilanden. Overigens is dat laatste niet zo gemakkelijk omdat reizen voor buitenlanders aan beperkingen gebonden is.

Een van de belangrijkste organisaties die betrokken is bij de hulp aan de Malediven is de VN-dochter UNDP (United Nations Development Programme). In het spiksplinternieuwe VN-gebouw in Male houdt de tweede man van de organisatie, de Japanner Kyo Naka, kantoor. “De VN helpen met het registreren van de stijging van de zeespiegel. Met VN-geld werd apparatuur gekocht en VN-ers leiden autochtonen op om die appartuur te kunnen bedienen. Ook op andere terreinen is de VN actief op de Malediven. Zo helpen we bij de verbetering van de visindustrie en zijn er VN-programma's op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, de zorg voor vrouwen en kinderen en wordt er aan gezinsplanning gedaan.”

GEMENGDE GEVOELENS

De hulp heeft de laatste jaren zelfs zo goed uitgepakt dat de Malediven in 1994 van de lijst van allerarmste landen kon worden geschrapt. De VN beschouwen het land nu als 'medium-developed country'. Dit bericht werd overigens met gemengde gevoelens ontvangen door de regering. Men vreest dat de rijke westerse landen hun belangstelling voor de Malediven zullen verliezen, nu het op papier wat beter gaat met het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden