De maandag overleden Surinaamse predikant Rudy Polanen was i...

De maandag overleden Surinaamse predikant

Polanen, in 1943 geboren in Suriname, volgde de predikantsopleiding in Duitsland. Sinds 1970 was hij predikant en werkte hij onder meer in de Bijlmermeer. Hij bevorderde de zichtbaarheid van ’zijn’ gelovigen; er zijn net zoveel allochtone christenen als moslims, maar van de eersten hoorde je zelden iets. Want, zei hij in Trouw, „het was helemaal niet interessant was om christen te zijn. Moslim, hindoe, boeddhist – dat was exotisch! En kijk, christen-migranten genereren natuurlijk geen spectaculair nieuws.”

Allochtone christenen hebben doorgaans weinig op met de emancipatie en homo-opvattingen van – ook gelovige – witte Nederlanders. Daar stelde Polanen pragmatisch tegenover dat „deze dingen in de landen van herkomst net zo bespreekbaar zijn als bij ons in de negentiende eeuw. Daar moet je dus heel omzichtig in zijn.” Omgekeerd maakte hij de achterban van SKIN-kerken wegwijs in Nederland. „Hoe zijn de procedures in Nederland? En wat is de rol van de overheid? Die is nihil, maar dat moeten ze wel weten.”

Rudy Polanen zou op 29 juni afscheid nemen van de Amsterdamse Koningskerk. Maandag overleed hij ten gevolge van een bloedvergiftiging.

Een hersenbloeding en een hartaanval zijn zanger Andy Palacio uit Belize zaterdag fataal geworden.

Hoewel Belize op dit ogenblik in een toestand van verkiezingskoorts verkeert, werd het lokale nieuws overstemd door Palacio’s overlijden. Behoorde Belize tot de vergeten regio’s van Midden Amerika, dankzij Andy Palacio staat deze voormalige Britse kolonie weer ’op de kaart’.

Met zijn hartstochtelijke pleidooien voor de cultuur van de Garifuna was hij uitgegroeid tot een nationale held. Vanwege zijn charisma verwierf hij de status als die van Bob Marley.

Palacio, geboren op 2 december 1960, overleed net nu zijn internationale doorbraak was begonnen. De concerten tijdens zijn eerste Europese toernee in 2007, waaronder optredens op de Nijmeegse Music Meeting en Amsterdam Roots, werden lovend ontvangen.

Dat jaar ontving hij de prestigieuze Womex Award en zijn cd ’Watina’ werd door de BBC genomineerd voor een World Music Award.

’Watina’ is dan ook een weldadige, akoestische plaat, waarop Palacio de muzikale erfenis van het Garifuna-volk naar de 21ste eeuw vertaalt. Een mengeling van Afrikaanse, Caribische klanken die dankzij hem meer bekendheid geniet naast andere Midden-Amerikaanse stijlen als reggae, son en salsa.

De Garifuna zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven die zich eind achttiende eeuw over de kuststreek van Belize, Guatemala, Honduras en Nicaragua verspreidden. Deze etnische groep, van zo’n kwart miljoen mensen, overleefde tot vandaag onder kwijnende omstandigheden. Of, men vertrok in diaspora naar Noord-Amerikaanse steden als New York, Los Angeles en Miami. Palacio gaf de Garifuna weer een gezicht, zodanig dat zowel de minister-president als de leider van de oppositie in Belize hem aanhaalde als rolmodel voor de jeugd.

Mede dankzij de verzoenende boodschap die hij uitdroeg werd Palacio vorig jaar benoemd tot ’Unesco-artiest voor vrede’. Daarmee was hij ook in andere betekenis een wereldartiest. In onze geglobaliseerde wereld krijgen verdrukte culturen een nieuwe kans zich te manifesteren, op een manier die twintig jaar geleden nog onmogelijk leek.

Vorig jaar nog antwoordde Palacio in een interview op de vraag hoe hij herinnerd zou willen worden na zijn dood: „Als een trotse Garifuna, die zijn volk hun trots en zelfbewustzijn teruggaf.”

Profetische woorden, naar nu blijkt. Want geïnspireerd door het internationale succes van het album ’Watina’, is in Belize inmiddels een golf aan jonge bandjes ontstaan die de Garifuna-muziek een tweede leven bezorgen. Andy Palacio krijgt een staatsbegrafenis. Vrijdag zal hij worden geëerd met een groots herdenkingsconcert in Belize-Stad.

Bijdragen: Lodewijk Dros en Stan Rijven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden