NieuwsNieuwkomers

De lynx komt niet, maar de goudjakhals volgt de wolf

Europese lynx.Beeld ANP

In het bos zijn de wilde dieren, zingen Nederlandse kinderen nog altijd, al huist er niet veel wild meer in de bossen hier. Maar in de nabije toekomst kan de zin uit het liedje over Roodkapje iets meer waar worden. 

Er is een goede kans dat de goudjakhals een keer vanuit de Balkan verkast naar de Hollandse natuur, volgens onderzoekers. In 2016 is er al een jakhals op verkenning geweest op de Veluwe.

De lynx zal in ieder geval niet in Nederland komen. Voor deze katachtige is de natuur hier te versnipperd, stellen enkele jonge wetenschappers na een grondige analyse van de leefomgeving van beide roofdieren. De wolf heeft zich intussen al in Nederland gevestigd. Een wolvenpaar bekommert zich sinds dit voorjaar op de Veluwe over een nest met drie welpen.

De lynx doet het erg goed in grote aaneengesloten bosgebieden van Midden-Europa en de Balkan. Het dier breidt zich snel uit. Maar volgens een publicatie van onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Lutra van de Zoogdierverening is er in Nederland geen toekomst voor de lynx. Weliswaar heeft Nederland in beginsel, opgeteld, 1054 vierkante kilometer geschikt leefgebied, vooral op de Veluwe, maar ook in de Gelderse Vallei, in zuidelijk en westelijk Brabant en in west-Drenthe. Maar doordat deze gebieden niet met elkaar zijn verbonden, zijn de kansen voor een duurzame populatie te klein, denken de onderzoekers.

GoudjakhalsBeeld Colourbox

Dat ligt anders bij de goudjakhals. Deze hondachtige, die kleiner en slanker is dan de wolf, is zich al aan het uitbreiden van de Balkan in noordwestelijke richting en heeft minder grote stukken aaneengesloten gebied nodig. 

De jakhals heeft volgens de publicatie goede kansen in Nederland. Vooral in gebieden met minder snelwegen en druk bereden doorgaande wegen. In de studie wordt het aantal geschikte territoria op maximaal 1400 geschat. Omdat er in ieder leefgebied in beginsel ruimte is voor vier jakhalzen, kan het aantal goudjakhalzen in Nederland in principe oplopen tot meer dan 5000.

De goudjakhals is in Nederland al een paar keer is gezien, op de Veluwe (foto) en in de Achterhoek.

Maar als de jakhals moet samenleven met de wolf in Nederland is er veel minder plek. Dan kunnen maximaal 3000 dieren hier overleven, aldus het artikel. Toch nog een fors aantal. De onderzoekers hebben hun schattingen niet overdreven, schrijven ze. “Bij onze berekeningen zijn wij steeds van de meest conservatieve optie uitgegaan. De aantallen die wij noemen zijn daarom waarschijnlijk nog een onderschatting.”

Lees ook:

De wolf is in Nederland

De wolf lijkt zich te gaan vestigen in Nederland. Wat kan van het roofdier worden verwacht

De wolf is er al, en nu komt ook de goudjakhals naar Nederland

De wolf is er, de goudjakhals komt eraan. Als hij welkom wordt geheten, zal met een aantal jaar ook deze hondachtige in ons land een plaats weten te veroveren. 

De lynx is terug

Dankzij een budget van 34 miljoen euro kon de bijna uitgestorven lynx in 2016 terugkeren in Spanje en Portugal. Het publiek reageerde enthousiast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden