De lul-niet-lolly moet kletsende concertgangers de mond snoeren

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ze krijgen een jengelend kind abrupt stil, verspreiden overal waar ze komen een zoete geur, verstillen ieder geroezemoes en maken luid gepraat onmogelijk. Lolly's zijn zoveel meer dan kleverig snoep op een stokje, dacht Bas de Wit van het Haagse poppodium Het Paard van Troje een paar maanden terug.

Hij had een eurekamoment. De lolly zou zijn grote ergernis - voortdurend geklets tijdens concerten - kunnen verhelpen! Dus voerde Het Paard in februari de zogeheten lul-niet-lolly in. Iedere luidruchtige concertganger krijgt nu demonstratief een lolly overhandigd.

Inmiddels krijgt het initiatief navolging. De snoepjes zijn vanaf dit weekend verkrijgbaar bij 22 concertpodia door heel Nederland, maakt Het Paard bekend. Daarnaast beginnen al die podia samen een campagne om de lolly's en de gewenste stilte tijdens concerten bekender te maken.

Moeten bezoekers voortaan zwijgend naar binnen en zwijgend naar buiten? "Natuurlijk mag er gepraat worden", zegt initiatiefnemer De Wit. "Het moet wel gezellig blijven. Maar soms kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren." In de meeste gevallen zal een luide prater niet eens doorhebben dat het overlast geeft en is een kleine attendering voldoende, denkt De Wit. Andere zalen die meedoen zijn 013 in Tilburg, De Oosterpoort in Groningen, Doornroosje in Nijmegen, Rotown in Rotterdam en De Effenaar in Eindhoven.

Het is - al het enthousiasme van podia ten spijt - de vraag of de lolly's het babbelzieke Nederlandse publiek zoet houden. Nederlanders kletsen zo veel dat internationale artiesten inmiddels spreken over de 'Dutch Disease'. De podia hopen dat de lolly een geneeskrachtig medicijn blijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden