De luiken open

Het moet voor Pauw en Witteman een frustrerende tijd zijn geweest, thuis op de sofa. Een kabinetscrisis, zelfs een kabinetsval, en uitgerekend dán geen zendtijd hebben vanwege die verdraaide Winterspelen. Dat is geen pretje.

Kramer en geen Cramer. Jan Bos in plaats van Wouter Bos. Curling in plaats van Eurlings.

Maandag mochten ’P & W’ dan toch aan de bak, op Nederland 2. Misschien wel een veel logischer plek, eigenlijk, dan op het vertrouwde eerste net. En er keken ongeveer net zo veel mensen bovendien: 1.025.000. Die zagen Maarten van Rossem, Piet Hein Donner, Ab Klink en Jan Kees de Jager de balans opmaken.

Eerder op de avond had ’De Wereld draait door’ Jack de Vries, Femke Halsema en Felix Rottenberg. ’DWDD’ was aardiger dan ’P & W’, omdat zo fraai tot uitdrukking kwam dat politiek bedrijven ook een schitterend vak kan zijn, dat soms wel degelijk hartstochtelijk wordt uitgedragen. Want hoe triest de val van Balkenende IV ook mag zijn; spindokter Jack de Vries heeft weer een nieuwe uitdaging en dus de tijd van zijn leven. Het plezier stráálde er werkelijk van af.

Analist en interviewer Rottenberg idem dito. Die zat Van Nieuwkerk wat in de weg met diens vergelijkbare aanpak, maar ook hij prikkelde de stemming aan tafel door Femke Halsema doodleuk als onze nieuwe premier te tippen. Ze werd er verlegen van.

Anders dan de meeste politieke partijen in Den Haag denken, is er ook nog zoiets als de rest van de wereld. Neem de opvarenden van de Beagle. Die doen wél de luiken open en blijven enthousiast en nieuwsgierig. Ondanks het verlies van twee medewerkers, die bij een verkeersongeval in Argentinië om het leven kwamen.

Al 176 dagen lang - de ’Stad Amsterdam’ is nu in Melbourne - volgt het Nederlands-Vlaamse project de Darwin-route om vaak op indrukwekkende wijze verslag te doen van de meest uiteenlopende evolutionaire wetenswaardigheden. Vooral het bezoek onlangs aan de Galapagos eilanden - de plek waar Darwins evolutietheorie serieus vorm kreeg - leverde machtig mooi beeldmateriaal op. Zondag was het al even boeiend, toen het ’Biocode-project’, dat het DNA van alle planten en dieren op het eiland Morea in kaart brengt, voor ons leken inzichtelijk werd gemaakt.

Wie eveneens graag verder kijkt dan de neus van de gemiddelde Haagse politicus lang is, is onze correspondent Jelle Brandt Corstius. Zijn nieuwe serie ’Van Moskou tot Moermansk’ ging zondag van start en belooft opnieuw een vaste afspraak op de kijkersagenda te worden. Met een door onze reporter bestuurde sputterende Volga als rode draad (‘de Lada voor de rijken’), deed JBC verslag vanuit de geteisterde autostad Nizjni Novgorod. De rook uit Jelle’s versnellingspook stond symbool voor ’Het Detroit van Rusland’.

Matthijs van Nieuwkerk: „Had ie van tevoren contact met u? Of u met hem?”

Jack de Vries: „Nou ja we hebben een... een... een groepje, een campagneteam, wat nu natuurlijk ook mediaoptredens voorbereidt. Dus dat was...”

Van Nieuwkerk: „Rollenspel?”

De Vries: „Nee, rollenspel...”

Van Nieuwkerk: „Wie speelde Clairy Polak?”

De Vries: „Nee, rollenspellen doen we niet. Nee.”

Van Nieuwkerk: „Rollenspellen doen we niet.”

De Vries: „Nee, voor Clairy Polak...”

Van Nieuwkerk: „Waarom zou je géén rollenspellen doen, eigenlijk?”

De Vries: „Nee, maar je kijkt wel even, continu natuurlijk - omdat er heel veel gebeurt in de media - wat is er allemaal gezegd door iedereen?”

Van Nieuwkerk: „Uhuh.”

De Vries: „Je kunt niet van Balkenende verwachten - die ook nog allerlei andere dingen praktisch moest doen dit weekend - dat ie alles volgt. Dus dat wordt wel opgelijnd.”

Felix Rottenberg: „‘Opgelijnd’.”

De Vries: „Opgelijnd.”

Rottenberg: „Hoe werkt dat?”

De Vries: „Nou, dat is echt natuurlijk een defensiebegrip, oplijnen.”

Rottenberg: „Ja, ja, ja.”

Van Nieuwkerk: „Wat is het?”

De Vries: „Nou, dat je gewoon even een mooi mediaoverzichtje maakt van wie heeft wat gezegd, welke verwijten zijn er over en weer gemaakt.”

Uit ’De wereld draait door’, maandag 22 februari, 19.30 uur, VARA, Nederland 3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden