De luchtvaartsector dringt aan op verdere uitbreiding van Schiphol

Vliegtuigen van KLM op Schiphol.Beeld ANP

De luchtvaartsector is boos omdat Schiphol tot en met 2020 niet of nauwelijks verder mag groeien en niet boven de half miljoen starts en landingen mag uitkomen. 

Om de regering op andere gedachten te brengen, stuurde de sector vandaag een verklaring de wereld in, waarin de bedrijven erop aandringen de ‘onverantwoorde blokkade’ per direct op te heffen. Schiphol zit al op een haar na aan deze bovengrens.

De sector vreest de gevolgen voor de bereikbaarheid, het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid als het huidige maximum van 500.000 vliegbewegingen wordt gehandhaafd. De Nederlandse economie zou er volgens de ondertekenaars zelfs een ‘gevoelige tik’ van krijgen.

Akkoord

De verklaring is opvallend omdat de luchtvaartsector eerder zelf akkoord ging met het huidige vliegplafond. Zij maakten daarover afspraken met omwonenden, Schiphol en de overheid aan de zogeheten Alderstafel, vernoemd naar ex-minister Hans Alders die voorzitter was van het overleg tussen de partijen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat stelde vorige maand nog dat deze afspraak wat haar betreft recht overeind staat, zelfs als de opening van overloopluchthaven Lelystad wordt uitgesteld tot 2020.

De oproep werd onder meer ondertekend door luchtvaartmaatschappij KLM, reisorganisatie Corendon, logistieke organisatie EvoFenedex en vakbond CNV. Schiphol zelf heeft de verklaring niet ondertekend.

De partijen beroepen zich op een passage uit het regeerakkoord waarin staat dat ‘de sector met slimmere vliegtuigen ruimte kan creëren voor groei van het aantal vluchten’. Luchtvaartmaatschappijen wijzen erop dat ze honderden miljoenen hebben geïnvesteerd in het isoleren van huizen, vernieuwen van de vloot en gebruik van alternatieve brandstof. Het kabinet zou hier te weinig rekening mee houden.

Lees ook: De steeds grotere passagiersaantallen leveren Schiphol geld op, maar de drukte is ook een kostenpost. De luchthaven loopt tegen zijn grenzen aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden