De luchtbel die uit elkaar spatte

Oprichter Theo Heuft verwierf wereldfaam met zijn chique seksclub Yab Yum. Heuft had succes tot de Amsterdamse onderwereld de club in zijn greep kreeg. Hij werd gedwongen zijn droom op te geven. Zijn verhaal is nu een musical vol glamour en circus.

Seks op het toneel krijgt al snel iets ranzigs. Maar als je een musical maakt over een van 's werelds bekendste seksclubs, Yab Yum aan het Singel in Amsterdam, kun je er niet om heen. Dus bedacht producent Henk van der Meyden een list. Circusnummers zijn zijn specialiteit. Wat nou als je de daad laat uitvoeren door twee acrobaten?

Regisseur Daniël Cohen: "Wanneer het publiek als het ware een rondleiding krijgt door Yab Yum, wordt in de kamers de liefde bedreven. In eerste instantie zie je een soort schaduwspel en dat gaat over in een act van twee circusartiesten - een mannelijke en een vrouwelijke acrobaat - die de liefdesdaad op een hele poëtische, mooie en ingewikkelde manier laten zien. Circus als metafoor."

De musical 'Yab Yum' met als ondertitel 'Het circus van de nacht' vertelt het verhaal over de noodlottige liefde tussen gangster Kees en prostituee Angel tegen het decor van het bordeel. Barman John is de ziel van Yab Yum, hij is de spreekstalmeester van de avond en het verhaal wordt door zijn ogen verteld.

Natuurlijk mag ook oprichter Theo Heuft niet ontbreken. Liedjes uit de rhythm-and-blues en soul, waaronder klassiekers van Marvin Gaye, The Pointer Sisters en Joni Mitchell maar ook van een nieuwe lichting artiesten als Adèle, zijn voorzien van een nieuwe, Nederlandse tekst die nauw aansluit bij het verhaal.

Yab Yum stond voor decadentie en exclusiviteit. Een wereld vol glitter, glamour en vooral champagne, hét kenmerk van het bordeel dat in 1976 openging.

Na de eerste jaren van voorspoed gooiden Amsterdamse criminelen roet in het eten. Drugsbaron Klaas Bruinsma noemde het chique bordeel 'het clubhuis'. In 1996 werd een portier voor de deur van de club neergeschoten en uiteindelijk werd oprichter Theo Heuft in 1999 gedwongen de zaak voor veel te weinig geld te verkopen.

Sinds 2008 is Yab Yum gesloten. Heuft schreef een paar jaar geleden een boek vol sappige anekdotes en angstige momenten, dat als uitgangspunt diende voor de musical.

Acteur Rutger Le Poole speelt in de musical Theo Heuft: "Hij is iemand die zijn droom gerealiseerd heeft. Hij is zijn eigen snoepwinkel gestart, een droompaleis waar alles kon. Waar iedereen zich veilig kon voelen en zichzelf kon zijn.

"Hij kwam uit een ondernemersgezin, maar ze waren arm. Hij moest als jongen limonade rondbrengen en op een gegeven moment zegt hij in de voorstelling: 'Dat nooit meer!'

"Om te ontsnappen aan die armoede heeft Heuft Yab Yum over de top vormgegeven. Alles is veel en groots, goud en glitter. En nergens namaak hè.

"In een verbouwing van een kamer stak hij rustig honderdduizenden guldens. Er moesten en zouden echte marmeren beelden uit Italië in staan. Terwijl, als het goed is, kijk je natuurlijk niet naar die beelden...

"Daar zat een filosofie achter: als mensen die rijkdom zagen, zouden ze ook niet bang zijn om hun eigen geld uit te geven, dacht Heuft. Er ging enorm veel geld om in de club, tienduizenden guldens per avond. Gasten waren trots, ze konden showen met hun geld en dat deden ze in Yab Yum."

Regisseur Daniël Cohen: "Yab Yum was de droom van Theo Heuft. Hij wilde een plek creëren met stijl en klasse waar je heen kon gaan om te ontspannen. Hij had als stelregel: je betaalt voor de kamer en voor de champagne, niet voor de seks. Daarmee zette hij zich af tegen de Wallen. Hij was iemand die een mooie luchtbel schiep waarin je je dromen waar kon maken. Voor ons als theatermakers is het dan interessant: wat gebeurt er als iemand van buiten die luchtbel door wil prikken?

"In de voorstelling heeft iedereen in de club zo zijn dromen. Wat gebeurt er als je die moet bijstellen? Als je keuzes moet maken? Misschien kan niet iedereen zich identificeren met prostitutie of met de decadentie van Yab Yum, maar dit thema is universeel: ik had een droom en die spat uit elkaar, welke kant moet ik nu op?"

Scriptschrijver Dick van den Heuvel, die eerder onder meer de musicals 'Turks Fruit' en 'Ramses' schreef, werd benaderd, maar zag niet meteen de potentie van het verhaal. "Ik zag in eerste instantie eigenlijk alleen beren op de weg. Yab Yum is een gevaarlijk onderwerp omdat het over prostitutie gaat. Dat kan snel plat worden of over de verkeerde dingen gaan. Ik sta niet erg bekend als een entertainmentschrijver, bij mij gaat het altijd ergens over.

"Maar ineens zag ik het spanningsveld tussen aan de ene kant die wereld van grandeur en schittering en aan de andere kant het rauwe verhaal van de meisjes in de club. Dat is mooi gaan botsen, vind ik. Ten opzichte van al die dromerige schoonheid, kon ik juist die andere kant laten zien."

'Yab Yum - Het circus van de nacht' wordt qua sfeer heel gevarieerd, aldus regisseur Daniël Cohen. "Sexy, humoristisch, maar soms ook heel serieus.

"Daar hoort een afwisselende cast bij met (soap)acteur Bas Muijs - crimineel Kees - en (musical)actrice Annick Boer die Angel speelt, maar ook met comédienne Nelly Frijda. Zij speelt Tos, een vrouw die al vijftig jaar nachtleven heeft meegemaakt en als steun en toeverlaat dient voor de meisjes.

Barman John, die de wereld het liefst wil kleuren zoals het hem bevalt, is een rol van cabaretier Richard Groenendijk. "Een belangrijke reden waarom ik naast mijn cabaretsolo's ook af en toe musical doe, is om gezellig met een groep op pad te zijn.

"Cabaretier zijn is een te gek beroep, maar wel eenzaam. Zo af en toe lekker met een glitterhoed, een fles wijn en een leverworst met zijn allen in de bus naar Meppel... dat vind ik heerlijk. Mijn stand up-kwaliteiten kan ik in John natuurlijk helemaal kwijt."

Groenendijk: "Maar ik wilde niet zo maar de valse barnicht spelen. Hij moet ook zijn tragiek hebben: woont bij zijn moeder en is eenzaam. John hunkert naar liefde. Hij weet precies hoe hij zelfs Theo Heuft op zijn nummer moet zetten. Maar er is maar één jongetje van twintig dat hem over zijn wang aait voor nodig en hij ligt als een natte lap over die bar.

"Zijn verhaal ligt dicht bij mijn eigen leven, dus het hoeft niet van ver te komen. En hé, laat ik ook niks pretenderen: ik zit niet bij Toneelgroep Amsterdam. 'Yab Yum' is een grote entertainmentshow en dat is gewoon heel erg leuk om te doen."

Yab Yum - Het circus van de nacht Op 11 aug. en van 15 t/m 18 aug. te zien in Haarlem (Stadsschouwburg; try outs) en vanaf 24 aug. in Amsterdam (Carré). De musical gaat op 29 augustus in première en is t/m 24 feb. 2013 door het hele land te zien. Informatie: www.stardusttheatre.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden