De LPF heeft afgedaan in haar vroegere Rotterdamse bolwerk

ROTTERDAM - Het CDA gaat winnen in de Rotterdamse wijk Landzicht. Toon Crouwel stapt over van de LPF naar Balkenende. Zijn tien kinderen doen hetzelfde. ,,Met mijn vrouw meegerekend zijn dat dus twaalf stemmen voor het CDA.''

van onze verslaggever

De Lijst Pim Fortuyn heeft afgedaan in het woonwijkje, onder de rook van de A13 en Rotterdam Airport. In mei kreeg de LPF 63 procent van de stemmen, waarmee Landzicht hét Rotterdamse bolwerk van Fortuyn werd.

Van de 380 stemmen gingen er toen 240 naar de LPF. Bijna huis-aan-huis hingen de LPF-affiches, vertelt Aad Roos uit de Rhijnsburgstraat. Maar nu spat nog maar van één woning het lef van de LPF van alle ramen. De bewoonster heeft er niets aan toe te voegen, meldt ze door een kier van de voordeur.

Landzicht, een arbeidersdorpje in een wereldstad. Ver van het stadsrumoer en door een sportveld en een groenstrook gescheiden van Rotterdam wonen zo'n 600 mensen in kleine woningen langs smalle rechte straatjes. Amper allochtonen, die zitten verderop in Overschie. Hele generaties hebben zich gehecht aan dit stukje Rotterdam.

De woningen werd na het bombardement op Rotterdam gebouwd om daklozen onder te brengen. Er waren tal van sloopplannen, Landzicht met zijn lage huren weerstond de vernieuwingsdrift. De grote-stedenproblemen gingen voorbij aan het buurtje. Het enige knelpunt is misschien het parkeren. Twee, drie auto's per adres is geen uitzondering.

Pim Fortuyn sprak de buurtbewoners aan omdat hij het afkalvende vertrouwen in politici benoemde,zegt Roos. ,,Ik heb in mei voor de LPF gekozen om Den Haag een signaal te geven dat het anders moest. En ik heb het aangekeken, maar het is toch niks wat er is gebeurd? Nee, voor mij heeft de LPF haar kansen verspeeld. We hadden er meer van verwacht.'' Roos valt terug op de partij die altijd al zijn stem kreeg, de PvdA.

Een enkeling blijft de LPF trouw. Een buurman wat verderop -,,Nee, maar geen naam in de krant, er wordt al zoveel gepraat- laat de LPF niet in de steek. ,,Zij hebben toch de troeven in handen. De PvdA, VVD en het CDA proberen nu de macht weer aan zich te trekken. Ik vind dat de LPF geen eerlijke kans heeft gekregen.''

Gerarda van der Ende (71) stemt al jaren niet meer. Toen de PvdA nog werd aangevoerd door Joop den Uyl voor het laatst. ,,Ik ben ermee opgehouden toen die schele, hoe heet-ie ook al weer, Ruud Lubbers, zijn familieleden ging bevoordelen. Ach kom, het is toch allemaal huichelarij, de politiek. Waar moet ik op stemmen? Was ouwe Dreessie er nog maar'', zegt ze, glimlachend bij de herinnering aan de tijd-waarin-alles-beter-was.

Voor Zalm heeft ze geen goed woord over, sinds ze zag hoe de VVD-leider op tv schutterde toen hij voor een bijstandsmoeder met twee kinderen voor weinig geld een warme maaltijd moest bereiden. ,,Komt-ie met een half pakje yoghurt aan. Voor een moeder met twee koters! Dan sta je toch voor lul? Die man wist niet eens hoe de weegschaal in de supermarkt werkte. En dan dat geschipper. Eerst wilde Zalm met het CDA, toen weer met de LPF. Nee, ik stem pas weer als er iemand zoals Drees terugkomt.''

Monique (36) in de Welschapstraat gaat zeker stemmen. Niet meer op de LPF, maar op de PvdA, zegt ze, buiten wachtend op de Roteb die de vuilnisbakken komt legen. Een buurman die het gesprek hoort en zelf al twintig jaar niet meer stemt, doet een stap naar voren en priemt met zijn vinger in haar richting: ,,Op wie je ook stemt, je wordt toch genaaid hoor.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden