De lottocratie kan bijdragen aan democratie

Loting ter versterking van onze democratie kan een goed idee zijn. Als aanvulling en voer het rustig in, waarschuwen lezers.

Slecht voorstel

Burgerdeskundigen inschakelen, die raadsleden adviseren, hen helpen een tegenstem te mobiliseren. Het kan al jarenlang. Ik heb er als raadslid vele malen gebruik van gemaakt. Daarom staat het Kurhaus in Den Haag nog overeind. Nu gemeenten meer taken en financiën krijgen, moet een gekozen raadslid nog beter controleren en eventueel samen met burgers constructieve tegenvoorstellen op tafel kunnen leggen. Het raadslid legt verantwoording af, anders verliest zijn partij bij verkiezingen terecht zetels. Dat is de essentie van ons democratisch bestel. De 'lottocratie' geeft boze populisten gelegenheid om van alles te roepen zonder verantwoording af te hoeven leggen. En alle macht komt ongecontroleerd in handen van de burgemeester, wethouders en het ambtenarenapparaat.

Hanneke Gelderblom-Lankhout

voormalig lid van Eerste Kamer

undefined

Eerst testen

Als ingenieur zou ik zeggen: er is kritiek op bestaande democratische werktuigen, en lottocratie dient zich nu aan - als verbetering of als nieuw werktuig. Aangezien er geen bewijs is dat lottocratie niet werkt, is een test een goed idee. Eerst een aantal kleinschalige tests, dan een grootschalige. Dus, met de nodige voor- en omzichtigheid: doen.

Jan van Oort Mödling (Oostenrijk)

Van onderop

Er is niet één middel, verschillende experimenten binnen ons bestel, ook die waarbij de deelnemers geloot worden, kunnen wel bijdragen aan het verbeteren van onze democratie.

Komende zaterdag wordt de Friese Dorpentop G1000 georganiseerd. Een experiment met gelote deelnemers. Het idee van de initiatiefnemers is dat dit het startpunt is van een democratische beweging van onderop die de komende jaren door de politiek niet meer genegeerd kán worden. Zodat de komende jaren weer meer vertrouwen in de democratie kan ontstaan.

Jan Hendrik Jansen Raerd

undefined

Kleine gemeente

In Binnenlands Bestuur las ik dat in de VS een gemeente bestuurlijk gezien juist klein is. Eén burgemeester, géén wethouders en een kleine raad (council). Zo'n acht of negen gekozenen vertegenwoordigen ieder een deel van de gemeenschap. Er is een tevredenheidscore van 90 procent. Daar kunnen wij met soms tientallen raadsleden en wethouders vermoedelijk niet aan tippen. De kiezer weet wie voor hem/haar zijn best zal doen. Lottocratie lijkt me daarbij overbodig.

Frits Schuurman Waalre

undefined

Langzaam opschalen

Herstel van het wederzijds vertrouwen tussen burger en bestuur kan door het invoeren van een burgerplicht voor elke Nederlander, vanaf 12 jaar: een jaar meedraaien in het besturen van je buurt, wijk of stad, door loting bepaald. Bij problemen in de woonomgeving blijken gesprekken tussen bewoners, bedrijven, gemeenten en andere overheden altijd te leiden tot een interessante oplossing. Zolang bestuurders echter weigeren om in gelijkwaardigheid met burgers te overleggen, blijft het wantrouwen bestaan. Lottocratie is goed te starten in projecten als "De buurt bestuurt". Klein beginnen, langzaam opschalen.

Juliet de Barbanson Zeist

001 body vrij ni

032 afzender 032 plaatsnaam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden