De Lords blijken dure consultants

De voorzitter van het Hogerhuis, barones Janet Royall, greep woensdag in een brief in The Guardian de gelegenheid nog even aan om ’op te komen voor het Hogerhuis’, dat ’in de overweldigende meerderheid van de gevallen’ de democratie zo’n geweldige dienst bewijst. Maar ook zij kon er niet onderuit dat haar Huis dusdanig is beschadigd door een omkoopschandaal dat er grote veranderingen moeten komen.

Het begon allemaal vorige zondag, toen The Sunday Times bekendmaakte dat vier Lords – zoals de leden van het Hogerhuis heten – in ruil voor forse geldbedragen bereid waren om zich sterk te maken voor aanpassingen in wetgeving. De vier hadden voor hun diensten bedragen gevraagd van 24.000 tot 120.000 pond (25.000 tot 130.000 euro). Ze dachten dat ze te maken hadden met vertegenwoordigers van een bedrijf uit Hongkong dat de belastingwet in zijn voordeel wilde wijzigen. In werkelijkheid waren het journalisten.

The Sunday Times vroeg tien Lords om hun diensten en legde de gesprekken vast op band. De vier die toehapten waren allen van Labour. Twee gaven zelfs te kennen dat ze vaker wetten hadden weten te voegen naar de wensen van derden. De onthullingen sloegen in als een bom.

De vier Lords ontkennen fout te zitten. Zo is er nog geen cent betaald. „Ik denk dat ik naar eer en geweten de regels heb gerespecteerd”, zei Lord Taylor of Blackburn.

Maar het probleem is wel degelijk zeer omvangrijk, meldde The Independent dinsdag: liefst 139 van de 743 Lords hebben adviseursbaantjes bij bedrijven. Het Hogerhuis telt louter onbezoldigde leden en het reglement verbiedt het aannemen van geld in ruil voor invloed. Maar er is een weids schemergebied, dat banen als consultants wel toestaat. En als adviseurs zouden Lords zich volgens de krant regelmatig inzetten voor hun broodheren.

Daarmee ligt het Hogerhuis, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer, opnieuw onder vuur. Eerder ging dat over de archaïsche samenstelling ervan. Tot 1999 werden zetels in de helft van de gevallen overgegeven van (adellijke) vader op zoon. Premier Tony Blair sloeg een bres in die zes eeuwen oude traditie, en drong het aantal erfelijke zetels terug tot 92. Maar nog steeds zijn de Lords allen edellieden, op de circa dertig bisschoppen en rechters na, die voor het leven benoemd worden door de Kroon of door medeleden. Pogingen om de leden te laten verkiezen, strandden in 2007 – op de bezwaren van het Hogerhuis.

Nog steeds kunnen Hogerhuisleden niet worden ontslagen, zelfs niet geschorst, als zij regels overtreden. De enige sanctie is dat ze gedwongen kunnen worden om in het openbaar excuses te maken.

Na dit schandaal moet dat veranderen, erkent Hogerhuis-voorzitter Royall. Ontslag is weliswaar onmogelijk, maar ’in extreme gevallen’ zouden Lords ’geschorst’, ja zelfs ’permanent geschorst’ moeten kunnen worden. Of de Lords daar zelf mee instemmen, is nog de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden