De lord beweert dat de Taj Mahal van hem is

Gebedshuizen genieten weinig godsdienstvrijheid. Door de eeuwen heen hebben kathedralen, moskeeën of tempels onder dwang van veroveraars hun geloof veranderd. Op de plek waar in Damascus de beroemde Umayya-moskee staat, bevond zich eerder een aan Johannes de Doper gewijde kerk, en nog eerder een polytheïstische tempel.

Christenen vormden in de dertiende eeuw, na de herovering van de Spaanse stad Cordoba op de moslims, de wereldberoemde moskee aldaar om tot een kathedraal, die nog wel Mezquita heet, Spaans voor moskee.

Twee eeuwen later veranderden zegevierende Turken na de verovering van Istanbul de beroemdste kerk van die dagen, de Hagia Sofia, in een moskee, de Ayasofia in het Turks.

Een van de bekendste symbolen van India is de Taj Mahal. Het is niet een monument van de meerderheidsgodsdienst van dat land, het hindoeïsme, maar van de tweede religie, de islam. Volgens de gangbare lezing liet in de zeventiende eeuw sjah Jahan, een vorst van de islamitische Moghuldynastie die in India heerste voordat de Britten het land tot hun 'kroonjuweel' maakten, de Taj Mahal bouwen als een mausoleum voor zijn overleden vrouw, Mumtaz Mahal. Er zouden twintigduizend mensen ruim twintig jaar hebben gewerkt aan het gebouw, dat is opgetrokken uit wit marmer en geldt als een wereldwonder van schoonheid. Behalve voor zijn vrouw is de Taj Mahal ook de laatste rustplaats geworden voor sjah Jahan zelf.

Die vorstelijke rust is in gevaar. Een groep advocaten onder leiding van een zekere Lord Agreshwar Mahadev is een rechtszaak begonnen. De lord beweert dat de Taj Mahal zijn eigendom is. De advocaten eisen verwijdering van de 'beweerde stoffelijke resten', dus ook die van de sjah en de koningin. De pleiters willen het gebouw niet geheel van religie doen veranderen maar wel gedeeltelijk. De rechten van moslims om er te bidden willen ze inperken en hindoes zouden het recht moeten krijgen om op deze locatie hun god Shiva te eren.

Op internet valt te vernemen dat de Taj Mahal helemaal niet is gebouwd onder sjah Jahan maar er al eeuwen eerder stond, als een tempel van Shiva. Veel is mogelijk en gangbare versies van de geschiedenis zijn niet altijd de juiste. Maar die connectie met Shiva klinkt verdacht, want op hetzelfde internet valt te vernemen dat de Kaaba in Mekka, het vierkante gebouwtje waar moslimpelgrims omheen lopen tijdens de hajj, ook al van Shiva zou zijn geweest.

Na enig zoeken vind je een eendere bewering over de Koepel van de Rots in Jeruzalem en zelfs zou Shiva een heiligdom hebben gehad in het Vaticaan. Het is een beetje veel. Je zou verwachten dat de rechters de eisen van de advocaten schaterend of geeuwend terzijde zouden schuiven.

Maar een serieuze aanpak lijkt toch gewenst, want er is een gevaarlijk precedent. In 1992 verwoestte een opgehitste menigte hindoes de Babrimoskee in de stad Ayodhya. Het gebouw zou zijn gesitueerd op de geboorteplek van de hindoegod Ram.

Als godsdiensten elkaar beledigen, kunnen er doden vallen. In 1992 waren dat er ongeveer tweeduizend, moslims en hindoes, verspreid over heel India.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden