De Lombard wint op techniek

In het Hemelvaart-weekend valt er altijd heel wat te bridgen. Zo is er volgens traditie op Hemelvaartsdag het Dombo viertallen toernooi, georganiseerd door de Utrechtse studentenbridgeclub Dombo. Op zaterdag was voor de achtste keer de chique Haagse kroegentocht, rond de Dennenweg. De animo om te bridgen blijft onverminderd groot: in Den Haag waren meer dan 400 paren!

De meeste belangstelling ging echter uit naar het Arboned knock-out toernooi. De sterkste teams van Nederland deden mee aan dit slopende toernooi over vier dagen (begint op donderdag en eindigt zondag met de finale). Gehoopt werd op een herhaling van de MK-viertallenfinale tussen Modalfa (Bakkeren-Bertens, Nab-Paulissen en Van Cleeff-Vis) en De Lombard (Muller-De Wijs, Westra-Van Eijck). Toen won Modalfa overtuigend, maar deze keer bleef Modalfa steken in de halve finale, waarin ze verloren van de Nederlandse junioren (Drijver-Schollaardt, De Groot-Bruggeman). Voor 't Onstein was er alweer geen succes, ze verloren in de halve finale van De Lombard. Zo werd de finale gespeeld tussen de Lombard en de Nederlandse junioren.

De Lombard hakte alle tegenstand in mootjes en ook de finale wonnen ze comfortabel. Misschien kwam het door Jan Westerhof (die inviel voor Van Eijck)? Het leverde in ieder geval geen windeieren op. Deze 3SA wist Westerhof op techniek binnen te slepen (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Westra Drijver Westerhof Schollaardt

- - 1ruiten pas

1harten pas 1SA pas

2harten pas 2schoppen pas

2SA pas 3SA pas

pas pas

Schollaardt startte tegen 3SA met een kleine klaveren voor de aas van noord, die klaveren terug speelde voor de leider. Westerhof speelde een harten naar de tafel en een ruiten naar de heer. Nu speelde hij schoppenA en schoppen naar de vrouw. Schoppen na was voor zuid, noord gooide een klaveren weg. De situatie was nu als volgt (Zie diagram 2).

Zuid is aan slag en kan niet veel anders doen dan klaveren naspelen. Wat moet noord weggooien? Hij zit in een ingooi dwang! In de praktijk deed hij een harten weg.

Westerhof kwam aan slag met klaverenV en incasseerde hartenHV en gooide noord in met harten, waarna ruitenV de negende slag werd. Als noord ruiten had weggegooid, had Westerhof een kleine ruiten na kunnen spelen, waarna noord van zijn harten af mag komen.

Aan de andere tafel gebeurde dit:

West Noord Oost Zuid

de Groot de Wijs Bruggeman Muller

- - 1ruiten pas

1harten pas 1SA pas

2klaveren 1) pas 2SA 2) pas

3SA pas pas pas

1) Check back Stayman

2) Geen 3-krt schoppen, wel een maximaal 1SA-rebid

Via Check back Stayman (vraagt driekaart steun in de geboden hoge kleur) werd ook hier 3SA bereikt, te spelen door oost. Muller kwam hier uit met ruitenB voor de aas en ruiten na. Dit lijkt een gunstiger begin voor de leider, maar dat viel tegen. Op ruitenheer moest Bruggeman iets weggooien in de dummy. Met tegenzin deed hij een klaveren weg. Hierna speelde hij schoppenA, schoppen naar voor de vrouw en schoppen na voor zuid (noord klaveren weg), die weer ruiten speelde voor de leider. Bruggeman speelde nu harten naar de tafel en klaveren naar de heer. Hier kwam de volgende eindpositie op tafel (Zie diagram 3).

De laatste kans van Bruggeman was nu een kleine klaveren uit de hand te spelen, maar het viel te begrijpen dat hij harten naar de heer speelde. Toen zuid niet bekende, moest hij berusten in één down.

Technisch mogen ze dan wat minder zijn, lef kun je de junioren niet ontzeggen. Diverse keren boden en maakten ze (scherpe) manches die De Lombard miste. Dit was een cruciaal slemspel (Zie diagram 4), waar De Lombard de junioren aftroefde (letterlijk en figuurlijk!).

West Noord Oost Zuid

de Groot Westra Brulleman Westerhof

- - - 4schoppen

dbl pas 5harten pas

6harten pas pas pas

Andere tafel:

de Wijs Drijver Muller Schollaardt

- - - 4 harten

dbl pas 4SA! 1) pas

5SA! 2) pas 6ruiten pas

pas pas

1) Wil meer opties openhouden (geen azenvragen!)

2) Kies maar een (lage) kleurenslem

Prachtig geboden van Muller-De Wijs! Met 4SA gaf Muller een behoorlijke hand aan (met meestal twee kleuren). De Wijs kon met 5SA de bal nog een keertje terug kaatsen: kies maar een slem. Zo kwamen OW in 6ruiten. Zuid startte met zijn singleton harten voor boer en heer. Oost speelde ruiten voor noords aas. Die kon zuid echter geen introever meer geven, omdat zuid twee rode singletons had.

Aan de andere tafel bood Brulleman na hetzelfde begin 5harten. Het 6harten-bod van De Groot was twijfelachtig. Zuid kwam uit met zijn singleton ruiten en kreeg wel de gewenste introever. Het leverde een swing van 16 imp's in het voordeel van de Lombard op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden