Plein 2

De lolbroekerij is definitief het Binnenhof binnengedrongen

Van links naar rechts de nieuwe Kamerleden Monica den Boer (D66), Lenny Geluk-Poortvliet (CDA), Stieneke van der Graaf (Christenunie), Wybren van Haga (VVD), Rudmer Heerema (VVD), Antoinette Laan (VVD), Leendert de Lange (VVD), Matthijs Sienot (D66), Evert Jan Slootweg (CDA), Joost Sneller (D66), Judith Tielen (VVD) en Hayke Veldman (VVD). Beeld ANP
Van links naar rechts de nieuwe Kamerleden Monica den Boer (D66), Lenny Geluk-Poortvliet (CDA), Stieneke van der Graaf (Christenunie), Wybren van Haga (VVD), Rudmer Heerema (VVD), Antoinette Laan (VVD), Leendert de Lange (VVD), Matthijs Sienot (D66), Evert Jan Slootweg (CDA), Joost Sneller (D66), Judith Tielen (VVD) en Hayke Veldman (VVD).Beeld ANP

Het begin van een vermoeden dat met het nieuwe politieke seizoen is de lolbroekerij definitief het Binnenhof binnengedrongen, kreeg de redactie al twee weken geleden.

Toen grapte Lodewijk Asscher op sociale media dat hij het nieuwe Wifiwachtwoord op zijn ministerscomputer had ingesteld op 'GelukkigGeenHalbe'. Asscher was blij dat zijn opvolger op Sociale Zaken, na een tsunami van geruchten dienaangaans, uiteindelijk toch niet Halbe Zijlstra was.

Het vermoeden werd sterker toen de nieuwe VVD-fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff, op Twitter schreef: 'Nieuwe baan. Het is de bedoeling dat het dit keer voor langer dan een paar weken is.'

Het vermoeden zwol tot een verdenking toen de VVD vorige week een lollig filmpje de wereld in stuurde, waarin zogenaamd Mark Rutte de oude VVD-bewindslieden uit een appgroep verwijdert en er nieuwe aan toevoegt. Na Bruno Bruins en Sander Dekker voegt 'Mark' per ongeluk ook zangeres Roxeanne Hazes toe.

Maar dat de komende kabinetsperiode er écht één is van olijkheid, bleek toen de redactie van Plein 2 zich eens goed ging verdiepen in de twaalf nieuwe Kamerleden die gisteren werden geïnstalleerd. Doordat allerlei mensen nu doorschuiven naar het kabinet, komen er immers weer zetels vrij. Daardoor komen er plots zes nieuwe VVD'ers, twee verse CDA-Kamerleden, drie frisse mensen van D66 en één van de ChristenUnie.

Eén van de nieuwe mensen van D66 is het Utrechtse gemeenteraadslid Matthijs Sienot, een doorbijter op het gebied van duurzaamheid. Sienot, die natuurlijk besefte dat hij niet meteen op een verkiesbare plaats stond, deed voor de verkiezingen van alles om in beeld te komen. Zijn voorlopig publicitair hoogtepunt haalde hij toen hij op 9 maart urenlang met een loeiende stofzuiger de snoepwikkels van de vloer van Utrecht CS zoog. Dat had hij beloofd te doen als hij op Facebook meer dan 2000 volgers zou hebben.

Zich echt verdiept in de wereld van een Kamerlid had hij toen nog niet, bleek uit de citaten in de lokale pers. "Als ik meer dan 5000 likes heb, ga ik de smerige kamers van mijn volgers schoonmaken", beloofde hij. Ook voor de gein. Maar intussen is het te hopen dat Sienot vast een container swifferdoekjes bestelde, want een beetje Kamerlid heeft zeker tienduizend Facebook-vrienden.

Venijnig

Ook Lenny Geluk van het CDA zette humor in. Hoewel het 74-jarige Kamerlid pas voor het eerst in aanraking kwam met Twitter toen ze in januari haar campagne startte, omarmt ze het sindsdien met overgave. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de tientallen keren dat ze een venijnig VPRO-filmpje over haarzelf retweette, met de titel: 'dat gaat hem niet worden'.

De interviewer: "U staat op plaats 20. Dat gaat hem niet worden."
Geluk, verbouwereerd: "O nee? Ik reken er vast op."

Maar kampioen lolligheid is ongetwijfeld het nieuwe VVD-Kamerlid Antoinette Laan, tot vorige week fractievoorzitter van de liberalen in Rotterdam. Laan durfde zelfs grappig te zijn buiten de wereld van de sociale media.

Nadat ze het verkiezingsprogramma van GroenLinks Amsterdam gelezen had, plaatste Laan met haar Rotterdamse VVD twee maanden geleden een advertentie in de Amsterdamse krant Het Parool, gericht aan alle inwoners van de hoofdstad. "GroenLinks wil jullie stad autovrij maken, maar maak je geen zorgen: Jullie kunnen altijd bij ons terecht."

Kamerleden om wiens naam vast gelachen gaat worden

1.Frank Futselaar (SP)
2.Joost Sneller (D66)
3.Martin Wörsdörfer (VVD)

Lees hier meer bijdragen van de rubriek Plein 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden