'De lofprijzing van God zou hol zijn als niet de daad bij het woord wordt gevoegd'

Wietse van der Velde is pastoor in de oud-katholieke kerk in Den Haag.

"De foto is genomen in de Haagse parochiekerk van Jacobus en Augustinus. Het is voor oud-katholieken een bijzondere plaats omdat hier in 1723 de directe aanleiding plaatsvond voor de breuk met de rooms-katholieke kerk, toen de keuze van een eigen aartsbisschop van Utrecht door Rome niet werd geaccepteerd.

Op de foto toon ik tijdens de eucharistieviering een schaal met brood en een beker met wijn. Ik keer me naar de kerkgangers en nodig hen uit voor de communie. Daarin vindt de gemeenschap met Christus en met elkaar zijn hoogtepunt. Ik ben gekleed in liturgische kleding die al vele eeuwen wordt gebruikt bij de viering van de eucharistie: de albe, het witte basiskleed, en het kazuifel, het bovenkleed, dat van kleur en kostbaarheid verschilt al naar gelang het karakter van de viering. Rechtsonder staan altaarbellen. Tijdens enkele onderdelen van de viering schelt een misdienaar daarmee als feestelijke onderstreping van de lofprijzing van God.

De oud-katholieke kerk is met zesduizend leden klein. We kunnen niet bestaan van geboren leden alleen, de relatief vele toetreders zijn voor ons heel belangrijk. Zo bestaat ook de geestelijkheid van onze kerk voor het merendeel uit mensen die zijn overgekomen uit een andere kerk. Zelf ben ik in 1981 toegetreden. Als gereformeerd theoloog voelde ik me in mijn oude kerk te veel alleen aangesproken op mijn verstand. De oud-katholieke kerk gebruikt juist veel symbolen om uiting te geven aan het onzegbare.

De lofprijzing van God zou hol zijn als niet de daad bij het woord wordt gevoegd. Daarom doen we zelfstandig, maar vaak ook in oecumenisch verband aan diaconale projecten in binnen- en buitenland."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing is eind dit jaar als expositie te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Wie het project financieel wil steunen, kan zich aanmelden op www.voordekunst.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden