De liquidatie door een grijze muis

Van een grijze muis, niet eens een kleine crimineel maar een totale niets, tot even de meest besproken man van New York. De 35 jaar oude warenhuisbediende en/of schoonmaker Oscar Morel bereikte zijn perverse 'faam' afgelopen zaterdag door twee moslimgeestelijken loepzuiver een kogel door het achterhoofd te jagen.

Veel is er niet bekend over Morel. De politie dekt zich in tegen onverwachte wendingen en benadrukt dat de motieven van de kersverse moordenaar uit Brooklyn nog steeds onduidelijk zouden zijn.

Over een ding bestaat geen twijfel: Morel, zelf geen moslim, schoot op klaarlichte dag de uit Bangladesh afkomstige imam Maulama Akonjee dood en ook diens assistent, Thara Uddin, buiten hun moskee in Queens, na de dienst. Zoiets doe je doorgaans niet omdat je van moslims houdt, misschien wel, motief, omdat je ze haat. De twee slachtoffers waren door hun kleding herkenbaar als moslims.

Morel voerde de liquidatie uit met de professionaliteit van een beroepsmoordenaar. En dat plaatst de politie voor een raadsel, want een bekend crimineel verleden heeft de man niet, laat staan dat hij een reputatie als vakbekwaam huurmoordenaar (ander genoemd 'motief') heeft opgebouwd, of hij moet jarenlang een spectaculair dubbelleven hebben geleid. De politie vond in haar archieven enkel een niemendalletje, een aanhouding wegens een onnozel drugsdelictje.

Je kunt er alleen naar gissen welke knoppen er in Morels hoofd de foute kant zijn omgedraaid. Klungelig was de manier waarop hij vluchtte. Tien minuten na de dubbele moord ramde hij met zijn auto een fiets. Dat leverde informatie op die een dag later zijn arrestatie mogelijk maakte, ook omdat een politietekenaar een prima compositieportret had gemaakt.

Morel heeft een Zuid-Amerikaanse achtergrond. Hij leefde alleen, schijnt een vriendin te hebben en verder lijkt er niets over hem te melden. Behalve dat zijn broer Trump steunt, reden voor protesterende moslims om die presidentskandidaat de schuld te geven. Met zijn tirades tegen moslims zou hij het klimaat hebben geschapen voor deze liquidatie.

De politie gaf ten slotte zuinigjes toe dat terreur als motief 'niet uitgesloten' was. Tunnelvisies zijn altijd gevaarlijk, maar 'niet uitgesloten' klinkt wel heel braaf.

Een eerder voorbeeld van verbijsterende terughoudendheid bij een eersteklas terreurdaad in de VS waren reacties op de moord door de islamitische militaire psychiater Nidal Malik Hasan op dertien rekruten op de basis Fort Hood, in 2009. Al schietend verheerlijkte die zielendokter God, eerder had hij mailcontact met een voorman van Al-Qaida, toch hing er na zijn daad lang rondom het woord terreur een taboesfeer.

Mannen Gods vormen de zoveelste doelgroep van diverse filialen van de firma terreur, in de bizarre godsdienstoorlogen die er nu, ruim twee eeuwen na de Verlichting, woeden. Op 26 juli staken twee moslims de Franse pater Jacques Hamel dood in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray in Normandië. IS eiste de 'eer' op. Moslimgeestelijken dreigt zelfs gevaar van verschillende kanten, van moslimextremisten en nu blijkbaar dus ook van islamhaters.

Tareq Oubrou, imam in Bordeaux, prijkt sinds mei fier op de dodenlijst van IS, zo liet die club weten. Hij beweerde dat de islam is gekaapt door dwazen, vandaar. Politiebescherming weigert hij.

Zijn twee Bengaalse collega's in New York kregen niet eens een waarschuwing voordat de dolgedraaide 'kleine man' Oscar Morel hen ombracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden