De lijst met verdenkingen is lang

De lijst van 27 organisaties en personen die door de Verenigde Staten worden geassocieerd met terrorisme. Hun tegoeden zijn bevroren.

ISLAMITISCHE GROEPEN:

Abu Sayyaf-groep; moslim-groep, komt uit het zuiden van de Filippijnen, maar ook actief in Maleisië en Indonesië. Heeft verschillende westerlingen en Filippino's ontvoerd.

GIA; gewapende islamitische groep, strijdt in Algerije voor een streng islamitisch bewind, wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen, ook buiten Algerije. Bin Laden zou het GIA-netwerk in Europa gebruiken.

Harkat ul-Mujahedin (HUM); islamitische guerrillagroep in Pakistan, bevecht Indiase troepen in omstreden gebied Kashmir. Leiders getraind in Afghanistan. Ontkent banden te hebben met Bin Laden. Zegt alleen bankrekeningen te hebben in Pakistan en Afghanistan.

Egyptische Islamitische Djihad (Al-Djihad); bases in Egypte en Afghanistan, partner van Bin Ladens Al-Kaida-groep, wil Egypte veranderen in een islamitische staat.

IMU, de Islamitische Beweging van Oezbekistan; wil door bomaanslagen en ontvoering een islamitisch regime vestigen in seculair Oezbekistan. Leiders zouden onderdak vinden in Afghanistan.

Al-Kaida; groep die Osama bin Laden in de jaren tachtig heeft opgericht, werkt internationaal, heeft traningskampen in Afghanistan. Vocht aanvankelijk tegen het sovjetleger in Afghanistan.

Asbat al-Ansar; Palestijnse islamitische groep met ongeveer 300 fundamentalisten, pleegde moordaanslagen in Libanon. Ontkent vanuit een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon bankrekeningen of vestigingen te hebben in de VS. Zegt geen banden te hebben met Bin Laden.

GSPC, de Salafist Group for Call and Combat; Algerijnse splintergroep van GIA met vooral militaire doelwitten.

Libische Islamitische Gevechtsgroep

AIAI, Al-Itihaad al-Islamiya

Islamitisch Leger van Aden; radicale groepering in Jemen, wil de islamitische wetgeving invoeren, wordt in verband gebracht met de aanslag vorig jaar op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Aden. Zou banden hebben met Bin Laden.

PERSONEN:

Osama bin Laden; hoofdverdachte van de aanslagen in New York en Washington, ook verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998.

Mohamad Atif; ook bekend als Soebhi Aboe Sitta of Aboe Hafs Al Masri, Egyptenaar, Bin Ladens militaire man.

Saif al Adl, Sjeik Sai-id; alias Moestafa Mohamad Ahmad.

Aboe Hafs de Mauretaniër; ook bekend als Mahfouz Woeld al-Walid of Kalid Al-Sjankiti.

Ibn Al-Sjeik al-Libi

Aboe Zoebaidah; alias Zain al-Abidin Mohamad Hoesein.

Abd al-Hadi al Iraki; ook bekend als Aboe Abdallah.

Aiman al-Zawahiri; leider van de Egyptische Djihad, tweede man in Bin Ladens Al-Kaida die vooral de financiën regelt.

Thirwat Salah Sjihata

Tarik Anwar al-Sajed Ahmad; alias Fathi of Amr al-Fatih.

Mohamad Salah; alias Nasr Fahmi Nasr Hasanein.

ORGANISATIES EN BEDRIJVEN:

Maktab Al-Kidamat/Al Kifah

Humanitaire organisatie Wafa

Al Rasjid Trust; uit Pakistan, actief in Afghanistan. Zegt een puur humanitaire organisatie te zijn en geen tegoeden te hebben in VS. Ontkent banden te hebben met de organisatie van Bin Laden.

Import-exportbedrijf Mamoen Darkazanli, bedrijf van een Syriër in Duitsland, die zegt in de jaren '90 een opdracht te hebben gehad van een contactpersoon van Bin Laden, maar de deal ging niet door. Over de aanslagen zegt Mamoun Darkazanli niets te weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden