De lijst met sjoemeldiesels wordt almaar langer

De installatie van zogeheten sjoemelsoftware die uitsluitend is geïnstalleerd om testresultaten te manipuleren is strafbaar. Beeld REUTERS
De installatie van zogeheten sjoemelsoftware die uitsluitend is geïnstalleerd om testresultaten te manipuleren is strafbaar.Beeld REUTERS

Op de lijst met auto's die hun dieselmotoren schoner laten lijken dan zij zijn, is zo'n beetje elk merk wel te vinden. Vandaag kwamen er twee nieuwe modellen bij. De Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee stoten meer stikstofoxide uit dan de testen in laboratoria aangeven. 

Dat doet bijna elke diesel, maar dat is op zich niet verboden. Wel strafbaar is de installatie van zogeheten sjoemelsoftware die uitsluitend is geïnstalleerd om testresultaten te manipuleren. Dat is waarschijnlijk het geval bij de Suzuki’s en Jeeps, stelt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Diesels zijn uitgerust met een softwaresysteem dat de uitstoot van schadelijke gassen beperkt. Bij de onderzochte diesels van Suzuki en Jeep werkte het systeem alleen in de testomgeving. Dat is toegestaan, mits de autofabrikant aannemelijk maakt dat het systeem zichzelf alleen uitschakelt omdat de motor anders schade oploopt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Zo bleek de Suzuki meer stikstofoxide uit te stoten als de test langer duurde dan normaal Beeld TR Beeld
Zo bleek de Suzuki meer stikstofoxide uit te stoten als de test langer duurde dan normaalBeeld TR Beeld

Dat is bijvoorbeeld het geval bij diesels van Opel en Chevrolet, twee merken die de RDW ook onderzocht. Bij de oude testen reden de auto’s best schoon, maar nieuwe testen op de weg lieten een veel hogere uitstoot van stikstofoxide zien. Dat komt doordat het emissiebeperkende systeem zichzelf uitschakelt als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. Bij Opel ligt de temperatuur op 14 graden, bij Chevrolet op 18 graden. In de testomgeving komt de temperatuur nooit onder de 18 graden waardoor de auto’s schoner lijken dan ze op de weg zijn.

Updates

Het argument van motorschade door Chevrolet en Opel noemt de RDW ‘aannemelijk’. De Jeep Cherokee en de Suzuki Vitara kwamen daar niet mee weg. Zo bleek de Suzuki meer stikstofoxide uit te stoten als de test langer duurde dan normaal. Dat duidt er volgens de RDW op dat de software mogelijk ingericht was om tijdens de test andere resultaten te geven. Het OM moet nu beoordelen of Suzuki een strafbaar feit heeft gepleegd. Suzuki heeft inmiddels een update voor de software gemaakt die het probleem verhelpt. De Jeep Grand Cherokee heeft ook een update aangekondigd omdat de auto veel viezer bleek als het met een warme motor aan een test begon, iets dat ook buiten de normale procedure valt.

Sinds het dieselschandaal twee jaar geleden losbrak, blijkt dat bijna elke autofabrikant diesels heeft die meer uitstoten dan de officiële cijfers aangeven. Daarom gaan nationale keuringsinstanties vanaf september werken met testen op de weg in plaats van uitsluitend in laboratoria.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden