De lijfarts van Elvis was de gebeten hond

Recent nieuws heeft voorganger in de geschiedenis. Met hartfalen, omstreden artsen en privégraven roept het overlijden van Michael Jackson herinneringen op aan de dood van Elvis Presley.

Michael Jackson vreesde altijd op dezelfde trieste wijze te zullen eindigen als Elvis Presley. Dat schreef Lisa Marie Presley, dochter van The King of Rock-’n-roll vorige week vrijdag in haar blog over de kort daarvoor overleden King of Pop, met wie ze van 1994 tot 1996 getrouwd was. De verwachting kwam uit.

Zeker, er waren verschillen. Presley werd niet ouder dan 42. Jackson haalde de 50 nog. Presley dijde in zijn laatste jaren steeds verder uit. Jackson werd hoe langer hoe meer een vlieggewicht.

Verder zijn de overeenkomsten opmerkelijk. „Merkwaardig en bijna eng”, noemt de vooraanstaande popcriticus Greil Marcus ze.

Jackson stierf met een lange reeks comeback-optredens in het verschiet. Elvis Presley zou op 17 augustus 1977 aan een nieuwe concerttour beginnen. Een dag eerder vond zijn vriendin Ginger hem in zijn badkamer, liggend in zijn eigen braaksel. Een reddingseenheid van de brandweer van Memphis bracht de zanger naar het ziekenhuis. Bij Presley thuis en onderweg was al duidelijk geworden dat reanimeren niets uithaalde. In het hospitaal werd hij officieel dood verklaard.

In en rond de slaapkamer en badkamer op Graceland deden justitiële onderzoekers hun werk in een surreëel decor met net iets te veel teddyberen en televisietoestellen. Naasten van Elvis hadden wat voorwerk gedaan: behalve twee injectienaalden was er geen spoor te bekennen van medicijnen. Ook het boek dat Presley vlak voor zijn dood las, over het verband tussen seksstandjes en sterrenbeelden, was weggehaald.

Een autopsie in het ziekenhuis wees uit dat Presley overleed aan een hartfalen, met medicijnen en verdovende middelen als waarschijnlijke boosdoener. In zijn bloed werden veertien verschillende stoffen aangetroffen, waarvan tien in significante hoeveelheden. Ook hier viel, net als nu bij Jackson, de naam van het middel Demerol.

Lijfarts dr. George Nichopoulos (bijnaam: dr. Nick), die in de loop der jaren meer dan tienduizend recepten had uitgeschreven aan Elvis, was na Presleys dood de gebeten hond. Hij gold voor sommigen als de moordenaar en ontving doodsbedreigingen. De medicus zei dat Presley verslaafd was en dat hij wel degelijk had geprobeerd om af te bouwen. Bijna twintig jaar later zou Nichopoulos alsnog zijn licentie kwijt raken wegens overmedicatie bij andere patiënten. Bij een benefiet voor de dokter trad een andere rock-’n-roll-cliënt op, Jerry Lee Lewis. De precieze medische gang van zaken rond Elvis’ overlijden zorgde nog tot het einde van de twintigste eeuw voor tal van rechtszaken, overigens zonder fundamenteel nieuwe inzichten.

Over de erfenis bestond niet veel onduidelijkheid. De nabestaanden waren Presleys vader Vernon en Lisa Marie, dochter uit zijn huwelijk met Priscilla Beaulieu. Colonel Parker, de van oorsprong Nederlandse manager van Elvis, werd na verloop van tijd afgekocht en op een zijspoor gezet.

Voor hem veranderde met de dood van zijn protegé aanvankelijk niet eens zoveel. Parker ging door met wat hij altijd had gedaan: geld verdienen aan The King. Hij werkte een compleet nieuw marketingplan met Harry Geisler, die kort daarvoor grote winsten had behaald met het uitventen van sekssymbool Farrah Fawcett (het overlijden van die actrice werd enkele uren voor de dood van Jackson wereldnieuws). Parker rook terecht geld. Door de dood van Elvis stegen de verkopen van Presleys platen en Elvis-memorbilia tot grote hoogten.

Fans mochten voor de begrafenis afscheid komen nemen op Graceland. Twee bekochten dat met de dood toen een verwarde achttienjarige met een auto inreed op de wachtende menigte. Na een uitvaartceremonie opgeluisterd met zijn zo geliefde gospelrepertoire (Heavenly father, How great Thou art en Known only to Him) vond Elvis uiteindelijk zijn laatste rustplaats naast zijn moeder Gladys op zijn landgoed. Jackson wordt zondag te ruste gelegd op zijn domein, Neverland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden