Commentaar

De liefde voor het geweer berooft de wapenlobby van elk contact met de realiteit

Een demonstrant tegen de NRA wordt verwijderd tijdens een toespraak van Wayne LaPierre, vice-voorzitter van de NRA.Beeld reuters

Niemand kan de Amerikaanse wapenlobby ervan beschuldigen niet consequent te zijn. Gisteren, precies een week na de schietpartij op een basisschool in Newtown, kwam de National Rifle Association (NRA) met de lang verwachte reactie op dit drama, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen gedood werden.

De oplossing: beman elke school met gewapende beveiligers. "Het enige wat een slechte man met een geweer kan stoppen, is een goede man met een geweer", zei Wayne LaPierre, de directeur van de NRA.

Een dodelijk consequent standpunt.

Naar de reactie van de NRA was gespannen uitgezien, omdat deze organisatie met 4,3 miljoen leden behoort tot de machtigste lobbygroepen in de VS. Geworteld in de cultuur van 'one man and his gun' en zich beroepend op het grondwettelijke recht voor elke burger om zich te bewapenen, heeft de NRA tot dusver elke poging tot wapenbeperking weten te blokkeren. Geen Amerikaans politicus - Republikein of Democraat - kon het zich veroorloven de woede van de wapenliefhebbers op de hals te halen.

Ook president Obama slikte de afgelopen jaren zijn oorspronkelijke pleidooi voor restricties en controles van wapenverkoop in, ondanks de vele dodelijke schietpartijen die Amerika teisteren (11.000 doden in 2011). Maar Newtown lijkt iets veranderd te hebben.

Obama riep de NRA deze week op aan 'zelfreflectie' te doen en de organisatie meldde inderdaad zich te beraden op een 'betekenisvolle bijdrage om zeker te stellen dat dit nooit meer gebeurt'. Nu we weten wat de NRA heeft bedacht, moet geconcludeerd worden dat de liefde voor het geweer deze club berooft van elk contact met de realiteit. Niet alleen is de NRA blind voor de dodelijke gevolgen van het massale wapenbezit in de VS, de organisatie vergist zich ook in de stemming in het land.

Na Newtown klinkt de roep om een verbod op de vrije verkoop van in elk geval automatische 'aanvalsgeweren' zeer luid, en worden alom voorstellen gedaan voor een strikter vergunningenstelsel. Pensioenfondsen trekken zich terug uit de wapenindustrie, Congresleden laten expliciet weten niet langer tegen beperkende maatregelen te zijn, Obama wil daarvoor zo snel mogelijk een nieuwe wet doorvoeren en uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen de controle op wapens belangrijker vindt dan het recht op wapens.

Dat de NRA dit niet herkent als een keerpunt, is een typisch geval van jezelf in de voet schieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden