De levensloop van een geleerd man

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Paul de Chauvigny de Blot brengt zijn vroegste jeugd door op een suikerplantage op Midden Java. „Ooit zwom ik als klein kind in de zee. Er kwam een huizenhoge golf op me af. In paniek zocht ik bescherming in de muil van de angstaanjagende golf. Tot mijn grote verbazing dreef ik kort daarna rustig op het zacht golvende water achter de golf. Deze gebeurtenis werd voor mij een grondervaring in gevaarlijke situaties. Loop niet weg voor gevaar, duik erin.”

Als Nederlands-Indië in 1942 in oorlog raakt, wordt De Blot commando. Na de inval van de Japanners komt hij terecht in een strafkamp – een jaar lang in een geblindeerde dodencel. Dat wordt een dieptepunt én de ’kostbaarste ervaring’. „Ik heb geleerd dat vriendschap de essentie van menselijkheid is. Zonder vrienden overleef je zoiets niet.”

Na drie jaar Jappenkamp en twee jaar als gijzelaar van Indonesische milities, komt De Blot in 1947 terug in de vrije wereld. Hij wil arts worden maar heeft geen geld. Hij gaat aan het werk in de industrie.

Bij De Blot groeit de behoefte aan een zinvoller bestaan, maar hij heeft geen idee hoe hij dat moet verwezenlijken. Bij toeval ontmoet hij een jezuïet en De Blot ziet de beelden van de atoombom op Hiroshima. Daar wil hij naar toe – omdat de jezuïeten daar werken. Hij wil helpen. Zijn plan stuit op grote bezwaren van familie en zijn vriendin, met wie hij trouwplannen heeft. Toch zet De Blot door.

Na zijn proeftijd begint zijn wetenschappelijke vorming als jezuïet. Hij studeert oosterse geschiedenis en cultuur als voorbereiding op een studie filosofie. Omdat er een gebrek is aan exacte wetenschappers krijgt De Blot daarna de opdracht natuurkunde te studeren. Na twee jaar wordt hij van Indonesië naar Maastricht gestuurd om theologie te studeren. Tegelijkertijd kan hij zijn studie fysica in Keulen voortzetten. In Maastricht wordt hij tot priester gewijd. Na zijn studies maakt De Blot, als onderdeel van zijn jezuïetenopleiding, een bedevaart naar het Heilige Land – zonder geld reist hij door een politiek en militair instabiel gebied. Terug in Indonesië begint hij aan de volgende etappe van zijn vorming: de spirituele verdieping. Na een studie van vijftien jaar wordt de Blot in 1963, 39 jaar oud, geïncorporeerd als jezuïet.

„Het belangrijkste dat ik leerde was tegenslagen en mislukkingen verwerken. Plannen mislukken, vrienden sterven, vertrouwde medewerkers plegen verraad, idealen lopen dood. Dat doet pijn, maar door er ’ja’ tegen te zeggen, werden het zegeningen. Ik het het kruis leren kennen als kracht. Ik heb ook geleerd dat vrienden maken minder tijd kost dan met de vijand strijden.”

De Blot studeert verder politicologie en Indonesische staatsleer, en wordt behalve professor politicologie ook docent op de militaire academie. Zijn hoge universitaire en militaire status stelt hem in de gelegenheid zich in te zetten voor de slachtoffers van de politieke coup van Soeharto in 1965. Veertien jaar later moet De Blot Indonesië verlaten. In Berlijn kan hij studentenpastor worden maar hij kiest voor Amstelveen om voor de gereformeerde kerk een opvangcentrum voor vluchtelingen te leiden. Tegelijkertijd schrijft hij zich in Nijmegen in voor een studie psychologie en spiritualiteit omdat hij zich wil verdiepen in het kampsyndroom.

De Indonesische ambassadeur in Den Haag vraagt hem om tevens Indonesische ingenieurs te begeleiden. Het zijn moslims die zich specialiseren aan de TU Delft. Maar de Jezuïetenorde beslist anders. Een bijdrage aan het bedrijfsleven lijkt de orde relevanter omdat het kapitalisme en het bedrijfsleven steeds meer invloed krijgen op de maatschappij. De Blot solliciteert op Nyenrode en wordt tot zijn verbazing aangenomen als campusmoderator voor de begeleiding van studenten. Ruim dertig jaar later zit hij er nog. Om zijn kennis van het bedrijfsleven bij te spijkeren, volgt hij colleges met de studenten. In 2004 promoveert De Blot op 79-jarige leeftijd op een studie over spirituele organisaties. Twee jaar later wordt hem een leerstoel aangeboden als hoogleraar business spiritualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden