De leukste rel van zijn leven

Als het niet ín het Provinciehuis van Noord-Holland mag, dan doet hij het gewoon buiten. Als een echte hagenpreker houdt cultuurhistoricus Thomas von der Dunk vanavond in de Haarlemmerhout, pal tegenover het Provinciehuis in Haarlem, zijn Willem Arondéuslezing. Vervelend? Welnee, zegt hij. "Dit is de leukste rel van mijn leven!"

Vorige week kreeg Von der Dunk te horen dat zijn betoog te politiek getint zou zijn. Het verzoek om delen te schrappen, legde hij naast zich neer. Toen is de lezing afgelast. "Verrassend", vindt Von der Dunk, "want ik heb de strekking van het betoog van tevoren besproken en toen was er geen enkel probleem."

Nadat bekend werd dat de lezing niet door ging, meldden zich meerdere organisaties bij de cultuurhistoricus. "Ze wilden mijn verboden lezing alsnog mogelijk maken. Het plan van Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting om een hagenpreek te houden, sprak mij het meeste aan." Het leek Von der Dunk wel wat om in de voetsporen te treden van de predikanten die in de zestiende eeuw niet in de kerk maar in de openlucht predikten, omdat het uiten van hun geloof verboden was. "Dit leek me de meest symbolische handeling, met paralellen uit de geschiedenis", zegt hij. "Bovendien zullen er nu veel meer mensen luisteren, want een verboden lezing is veel spannender."

In 'Het nieuwe taboe op de oorlog', zoals de rede heet, uit Von der Dunk kritiek op de PVV. Hij vindt dat die partij discriminatie bepleit en de 'stoelpoten onder de trias politica probeert weg te zagen'. Ook meent hij dat er een taboe heerst op verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog in het maatschappelijk debat.

Volgens Statenlid Peter van Straaten (VVD) mag de Willem Arondéuslezing over maatschappelijke ontwikkelingen gaan, maar is het niet de bedoeling om kritiek te uiten op een politieke partij.

Von der Dunk acht dat niet haalbaar. "Hoe is het mogelijk de politiek te vermijden in een betoog over maatschappelijke kwesties? Had ik moeten doen alsof de PVV niet bestaat? Alsof ik bij mijn buurvrouw op bezoek ga, er een olifant in haar huiskamer staat en ik zou zeggen hoe leuk het is dat ze tegenwoordig een hamster heeft."

Dus houdt de cultuurhistoricus zijn betoog zoals hij van plan was, maar dan op een grasveld. Hij hoopt dat de ophef over zijn lezing de komende weken nog meer discussie veroorzaakt. "Hopelijk worden er Kamervragen over gesteld en zal de positie van een aantal politici ter discussie worden gesteld. Dit soort censuur is onbegrijpelijk in een land als Nederland." Eind deze week gaat hij op vakantie naar Italië. "Ik laat het land in chaos achter", grinnikt hij. Vanavond om 20.00 uur begint Von der Dunk aan zijn betoog. Als hij zijn tekst heeft uitgesproken, is die te vinden op de website van Trouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden