De leugen omtrent de misdaadcijfers

Over die veelbezongen voortdurende daling van de criminaliteit in ons land had ik al langer mijn twijfels en eerlijk gezegd heb ik er al eens een stukje aan gewijd. Maandag 26 oktober 2015 vroeg ik mij, onder het kopje 'Misdaad loont voortreffelijk', af wat er nu precies daalde, de misdaad of de registratie ervan? Maar dat de cijfers zo onrustbarend waren en de leugen zo groot als vrijdag bleek, wist ik niet.


Onder de kop 'Politie ziet de meeste misdaad niet' kwam de krant met een vertrouwelijke notitie van de top van politie en Openbaar Ministerie waar je koud van wordt. Zo registreerde in 2015 de politie 960.000 misdrijven, vooral op basis van een aangifte, terwijl er naar schatting zo'n 4,5 miljoen gepleegd werden. Volgens het rapport zit dat enorme verschil ten dele in het feit dat veel mensen geen aangifte meer doen omdat ze weten dat er met die aangiften vaak niets gebeurt. Vaak raadt de politie mensen zelfs af aangifte te doen omdat zij weet dat ze bij veel zaken weinig kans maakt om die tot een oplossing te brengen. En dat komt dan weer omdat de politie een schromelijk tekort heeft aan personeel en middelen. Én te maken heeft met een ministerie van justitie dat elk jaar graag wil melden dat de criminaliteit weer gedaald is.


Minder aangiften betekent minder geregistreerde misdaad en bij steeds minder misdaad kun je gevangenissen sluiten en heb je steeds minder personeel nodig. Misschien moet het ministerie het doen van aangifte van een misdrijf gewoon verbieden. Dan is de misdaad zo de wereld uit en is zelfs de politie overbodig.


Alle gekheid op een stokje. Uiterst onrustbarend is dat veel mensen delicten als inbraak en diefstal maar accepteren als een maatschappelijk verschijnsel waar toch niets tegen te doen is. En dat daardoor criminele bendes het heft in handen krijgen in toch al kwetsbare wijken, waar jongeren gaan kiezen voor een lucratieve criminele loopbaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden