De lessen van Rama Plaza

eel even stonden de Bengaalse naaisters in de schijnwerpers. Hun ateliers haalden het wereldnieuws. Door een constructiefout stortte op woensdag 24 april het zeven verdiepingen tellende Rana Plaza-gebouw vol kledingfabriekjes in bij Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het trieste resultaat: 1133 doden en 2000 gewonden. Er bleek veel mis in de Bengaalse kledingindustrie.

In deze bijlage belicht Trouw de vele aspecten van deze industrietak. Wat is er sinds de ramp van Rana Plaza gebeurd om de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en de lonen van de werkers in de kledingindustrie te verbeteren? Hoe wordt de kledingindustrie fairtrade? En: wat kunnen we leren van de eerlijk verhandelde bananen, koffie en bloemen?

Na de ramp werden heel even ook de bekende westerse modemerken aangesproken op de belabberde condities waaronder de naaisters moeten werken en het schamele salaris dat ze krijgen. En die beloofden beterschap.

Daarna werd het weer stil. Maar veel is er niet veranderd. Nog steeds krijgt een naaister ongeveer 18 eurocent voor haar werk aan een T-shirt dat in de winkel 29 euro kost. De naaister krijgt gemiddeld 0,6 procent van de winkelprijs. Dat is dus geen fairtrade.

Wij willen een gebaar van solidariteit maken. Daarom komt Trouw in deze zevende Fair Trade Week (26 oktober- 3 november) met een T-shirt waarop staat hoe belabberd een naaister in Bangladesh of India wordt betaald. Het T-shirt is een statement. Tegen de misstanden in de kledingindustrie en om de consument bewust te maken van de slechte positie en het schamele loon van de naaisters in Azië. Dit shirt voldoet ook aan de hoogste duurzaamheidseisen. De fabrikant is aangesloten bij de Fair Wear Foundation en heeft het Max Havelaar-keurmerk. Het T-shirt is te koop in de online winkel van Trouw (www.trouw.nl/webshop, zie ook pagina 18). Twee euro per shirt gaat naar de naaisters in Bangladesh.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden