De lente komt met vele kleuren

De lange, koude winter is bijna voorbij. Maartse buien spoelen de laatste sneeuwhopen in Nederland weg, het kabinet Balkenende IV is opgeruimd, er gloort een nieuwe lente. Grappig, hoe de politieke werkelijkheid zich dezer dagen aanpast aan de onvermijdelijke realiteit van de wisseling der seizoenen.

Maar de komende lente heeft, als we de opiniebladen er deze week op naslaan, verschillende kleuren en hoedanigheden.

Voor Elsevier bijvoorbeeld, gloort er een rechtse lente, met de nieuwe knoppen in de peppels rond het woonhuis van columnist Bart Jan Spruyt als metafoor. ’Na drie verloren jaren nieuwe kansen voor Nederland’ kopt het blad op de cover.

Vrij Nederland houdt ons op het glossy omslag een fleurig bosje paarse krokussen voor, ontluikend uit de laatste verse sneeuw; paars-III is op komst! Paars met een groen randje. Of pimpelpaars, zo u wilt. Het is tijd voor een coalitie van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, lezen we in VN, ’een goed alternatief voor rechts’.

Vergeet de ’puinhopen van paars’ uit het recente verleden, paars-III, met GroenLinks erbij, maakt minstens zoveel kans als een rechts kabinet van CDA, VVD en PVV.

Groen, paars, pimpelpaars, of goudblond, de lente komt met vele kleuren.

Het is smullen voor de liefhebbers deze week, in de weekbladen; ze staan vol met analyses, reconstructies (van de val van Balkenende-IV), reacties, onderzoeken, portretten en reportages, allemaal met betrekking tot de komende verkiezingen in maart en juni. HP/De Tijd wijdt er zelfs een dubbeldik nummer aan, een verkiezingsspecial, met een duik in de lokale politiek en de onderbuik van Nederland: „De Haagse Markt, aan de rand van de wijk Transvaal, is een onmiskenbaar cliché als het om de onderbuik van de Hofstad gaat. Hier komen alle nationaliteiten tezamen, volgens een kraamhouder verenigd door één eigenschap: „Negenennegentig procent van wat hier rondloopt, heeft een uitkering.”

Als enige heeft De Groene Amsterdammer een omslagverhaal dat niet gerelateerd is aan de verkiezingen: over zanger-acteur Ramses Shaffy. Maar wél voorafgegaan door zestien pagina’s over de val van Balkenende-IV en hoe het nu verder moet. Met een plaatje van Wouter Bos die ontluikende roosjes begiet. Rode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden