NieuwsZorg

De leiding van Privazorg stapt op ‘in belang van de organisatie’

null Beeld

De top van thuiszorgorganisatie Privazorg vertrekt. Dat gebeurt ‘in het belang van de organisatie’. Privazorg staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook de Ondernemingskamer heeft zich eerder over de thuiszorgorganisatie uit Amersfoort gebogen en eiste dat Privazorg drie onafhankelijke bestuurders zou aanstellen om het bedrijf te redden.

Bij Privazorg werken landelijk ongeveer 1300 mensen voor zo’n 2000 cliënten. De organisatie kwam eerder deze zomer in het nieuws toen bleek dat het bedrijf veelvuldig gebruik maakte van vennootschappen en stichtingen om met miljoenen euro’s te schuiven. Zo probeerde het bestuur van Privazorg 12 miljoen euro over te hevelen naar een stichting. Op die stichting is geen toezicht, waardoor niemand kan controleren wat er met het geld gebeurt. Uiteindelijk voorkwam de inspectie dat het geld werd overgemaakt. Daarnaast lagen de salarissen van de top boven de wettelijke norm en zijn er vragen over de manier waarop het bedrijf 6 miljoen euro betaalde aan de voormalige aandeelhouders.

Dat nieuws kwam naar buiten via een klokkenluider die ook de IGJ had gewaarschuwd. Na onderzoek stelde de inspectie het bedrijf onlangs onder verscherpt toezicht. De IGJ vreesde dat de kwaliteit van de zorg zou lijden onder de bestuurlijke onrust.

De afgelopen jaren zijn zowel een directeur als een lid van de Raad van Commissarissen opgestapt uit onvrede over de koers van de leiding. De ruzie escaleerde dit jaar toen twee directeuren werden ontslagen omdat zij niet wilden dat het bestuur de 12 miljoen euro aan het toezicht zou ontrekken. De twee stapten naar de Ondernemingskamer. Die oordeelde deze zomer dat er een nieuw bestuur moest komen, ter aanvulling van het oude, dat nu alsnog plaats maakt. trouw

Lees ook:

Miljoenen weggesluisd uit thuiszorgorganisatie Privazorg

Met een schimmige financiële constructie heeft thuiszorgorganisatie Privazorg de randen van de wet opgezocht. Het bedrijf dreigt nu ten onder te gaan.

Hoe thuiszorgorganisatie Privazorg speelde met grenzen van het betamelijke

Thuiszorgorganisatie Privazorg staat onder verscherpt toezicht en maakt elke maand 150.000 euro verlies. Hoe een ooit gezond bedrijf ten onder dreigt te gaan omdat het telkens de randen van de wet zocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden