De Lei Feng-adept wilde tien jaar jonger lijken

Mijn buren slepen drie koffers de lift in. Nee, ze gaan niet op vakantie, ze brengen oude kleren naar een liefdadigheidsinstelling. Het is 5 maart, Lei Feng-dag, de Chinese dag van de goede daad.

Lei Feng is een legerjongen uit de jaren zestig, die geen ander verlangen had dan goed te doen in de naam van Mao Zedong. Hij waste sokken van kameraden en hielp oude vrouwtjes met oversteken. Na zijn dood werd hij tot rolmodel uitgeroepen en hele generaties zijn opgevoed met de slogan 'Leer van Lei Feng.'

Dat critici twijfelen aan zijn bestaan - na zijn dood werd niet alleen een dagboek ontdekt, maar ook glossy propaganda-foto's, in een tijd waarin een pasfoto voor een soldaatje ondenkbaar was - doet niets af aan het vriendelijke gebaar van mijn buren. Soms is China een hard en bij vlagen cynisch land. Van Lei Feng leren kan geen kwaad.

De 33-jarige Zhang Yidong echter is doorgeschoten. Deze man liet zich ombouwen om zoveel mogelijk op de modelcommunist te lijken. Geen fraai gezicht, die siliconenwangen en een vierkant opgespoten kin. Zhang heeft een excuus: hij had een moeilijke jeugd als straatkind, en overleefde door te bedelen. Een tumor in zijn been leek het einde, maar een liefdadigheidsinstelling redde hem. Sindsdien staat zijn leven in het teken van filantropie. Zieke weeskinderen of invalide bejaarden? Geen zielepoot of Zhang begint er wel een inzameling voor. Dat leverde hem de officiële, provinciale eretitel 'Goedhartige Man' op, naamsbekendheid en een groot aantal volgers op de sociale media. Als rechtgeaarde Lei Feng-volger houdt Zhang ook een dagboek bij, via de sociale media. Een zieleroersel: "Toen ik vanochtend in de spiegel keek, leek ik tien jaar ouder. Ik hoop jonger te lijken: een goedhartige man die van binnen en buiten mooi is. Hoe kan ik dat bereiken?"

Door zijn gezicht vol te laten spuiten bij een derderangs plastisch chirurg. Geheel in de geest van Lei Feng deed die dat gratis en het resultaat is ernaar: Zhang ziet er niet uit. Sinds de ingreep gaat zijn dagboek opmerkelijk vaak over die kliniek. Voor- en-na- foto's, waarbij Zhang de klassieke goede daden van Lei Feng voor de camera naspeelt, hebben steevast lovend woordjes over de botoxbehandeling. Ook de fotostudio die hem vereeuwigt, wordt overdreven geprezen. Deze sluikreclame is een bekend fenomeen in China: mensen met een groot aantal volgers op sociale media worden betaald om allerhande producten - in dit geval dubieuze schoonheidsbehandelingen - aan te prijzen. Na een uitgerangeerde pornoster die haar geld verdient door kandidaten voor een borstvergroting te laten voelen aan haar gevulde boezem, is nu de idealist bij uitstek, Lei Feng, verworden tot uithangbord voor plastische zelfverminking. Ik zei al: China is bij vlagen een hard en cynisch land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden