Schaatsen

De leerling nadert de meester

Patrick Roest (L) en Sven Kramer in actie op de 10.000 meter tijdens het WK allround schaatsen in het Vikingskipet stadion. Beeld ANP
Patrick Roest (L) en Sven Kramer in actie op de 10.000 meter tijdens het WK allround schaatsen in het Vikingskipet stadion.Beeld ANP

De dag dat Sven Kramer tijdens een allroundtoernooi een nederlaag lijdt, komt steeds dichterbij. De kans is groot dat zijn opvolger dan Patrick Roest heet.

Guus Mater

De eerste voorzichtige aanval op zijn nu nog onaantastbaar lijkende positie sloeg Kramer afgelopen weekeinde in het Vikingschip van Hamar af. Hij veroverde er zijn negende wereldtitel bij de allrounders. Roest eindigde als tweede, Jan Blokhuijsen werd derde.

Met de dag van de grote ommekeer is Kramer nog niet bezig. “Natuurlijk weet ik dat die zal komen. Maar ik heb er zo veel voorbij zien komen. Het is tot nu toe niet gebeurd. En als het gebeurt, is het zeker Patrick.”

Het verloop van de tien kilometer rechtvaardigt de houding van Kramer. Halverwege nam de Fries vandaag resoluut afstand van zijn jonge opponent. Op de streep (13.10,45) was het verschil bijna een halve baan. “Ik moet nog veel op de tien kilometer verbeteren om in zijn buurt te komen”, zei Roest. “We zouden in het begin gelijkop rijden, hadden we afgesproken. Daarna zou Sven wel gas geven.”

Fraai schouwspel

Eerder op de middag had zich een fraai schouwspel afgespeeld op de 1500 meter, die werd gewonnen door de Rus Denis Joeskov (1.44,41). Ook daar troffen leraar Kramer en leerling Roest elkaar. Bij elke doorkomst lag Kramer een fractie voor. Ook als het om tussentijden gaat, wil hij niet verliezen. Kramer had het voordeel dat hij zich op de vijf kilometer (6.12,33) niet helemaal leeg had moeten rijden, zodat hij min of meer fris aan de start van de 1500 meter verscheen.

Roest: “Het gat is best groot. Goed dat we deze zomer elke dag samen trainen. Ik moet veel sterker worden op alle afstanden. Dan pas zou ik hem uit kunnen dagen. Dat zou het WK allround een beetje spannender maken dan nu het geval was.”

Kramer waarschuwt Roest voor de gevaren die op de loer liggen. Zoals de al dan niet commerciële omstanders die van alles van een jonge topsporter willen. Roest is een aardige, rustige jongen, die er goed aan doet die waarschuwende woorden ter harte te nemen.

Nostalgie

Schaatsen in Hamar is onvermijdelijk verbonden aan nostalgie. Voor echte kenners gaat dat terug naar 1895, toen Jaap Eden er op het Mjösameer als eerste Nederlander wereldkampioen werd. In Hamar (30.000 inwoners) beweert iedereen dat hij pootje-over kan. De man die in het ­Vikingschip (sinds 1993) op de baanverzorgingsmachine zit, is een nazaat van stadgenoot Peter Sinnerud, die zijn wereldtitel kwijtraakte omdat hij in de Verenigde Staten voor een paar dollar had geschaatst. Dat mocht een eeuw geleden en nog lang daarna niet.

In Hamar zindert het dus van schaatsgeschiedenis. Daarom is het van belang te melden dat Kramer twee keer eerder (in 2009 en 2013) in het Vikingschip won. Dat een Nederlands drietal gisteren het podium vulde is zeker niet uniek. Het is de zevende keer in de WK-historie dat schaatsers uit één land alle prijzen pakken.

Een dergelijke triomf boekten de Nederlandse schaatsers eerder in 2000 en 2003. Beide keren mocht ­Gianni Romme op de hoogste trede staan. De Noren haalden het kunstje ook drie keer uit. Maar de laatste keer was dat wel in 1935.

Kramer blikte al vooruit naar het olympisch seizoen, waarin hij het accent op de lange afstanden legt en Roest zijn 1500 en 5000 meter zal verbeteren. In Hamar was hij op alle afstanden al sneller dan ooit. Het kan over een jaar in Amsterdam een aardige krachtmeting worden. Wordt het de tiende wereldtitel voor Kramer of misschien wel de eerste voor Roest.

Selfie met schenk blijkt populair

Ard Schenk is nog altijd een bekende verschijning in Noorwegen. In de schaatshal in Hamar werd Schenk 45 jaar na zijn grootste successen herkend en herhaaldelijk gevraagd voor een selfie.

In het Noors en voor de camera probeerde Schenk de vierduizend toeschouwers van de WK allround over te halen volgend jaar het WK-toernooi in het Olympisch Stadion van Amsterdam te bezoeken. Daar wordt voor het eerst sinds 2003 in de open lucht om mondiale titels geschaatst.

Schenk was afgelopen weekeinde ook in het Bislett Stadion in Oslo. In 1972 werd hij daar wereldkampioen. De Noren staan welwillend ten opzichte van de terugkeer van het schaatsen in de legendarische arena, die nu alleen wordt gebruikt door een club uit de lagere regionen van het Noorse voetbal. Een keer per jaar wordt er een internationale atletiekwedstrijd (Diamond League) gehouden. Nadat Hein Vergeer er in 1986 Europees kampioen werd, is er niet meer in Bislett geschaatst.

Lees ook: Sven Kramer wijst zijn troonopvolger aan en

Allrounder Roest volgt het spoor van Kramer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden