Naomi Smits.Beeld Trouw

ColumnNaomi Smits

De leerkracht is een influencer die het verschil maakt

Maandagavond half tien. Stress in huize Van der Geest-Smits. Want de deadline voor deze column komt angstvallig dichtbij en ik heb niks. Helemaal niks.

En als u denkt dat ik het over de staking van vorige week ga hebben, heeft u het mis. U weet immers hoe ik over aangekondigde stakingen denk en dat ik sta(ak) voor goed onderwijs en eenzelfde loon als het voortgezet onderwijs. Maar er is al genoeg over geschreven: ik vind het onnodig om daar nog een plasje over te doen. Ik ga het ook niet meer over de werkdruk hebben, de dalende leesvaardigheid, het curriculum of allerhande onderwijsvernieuwingen. Ook daar is genoeg over gezegd. Ook ík heb daar genoeg over gezegd. En in herhaling vallen wil ik niet.

Dus ik neem afstand van het klagen, meningen verkondigen en discussiëren, maar wil benadrukken wat een leraar voor een leerling betekenen kan. Dat is wat mij motiveerde het onderwijs in te gaan. Ik wil u wijzen op het feit dat leerkracht zijn een van de belangrijkste beroepen denkbaar is. Een leerkracht is een beschermende factor, een influencer die het verschil maakt. Hoog tijd dus dat we die boodschap – en uiteraard dat we een prachtig vak hebben – eens gaan opfrissen.

Blij met een nieuwe school

Gelukkig sta ik daar niet alleen in. Positieve berichten over het onderwijs laten zich snel vinden. Ouders die blij zijn met een nieuwe school voor hun kind, scholen die veel animo tijdens de open dag krijgen, kinderen die een nieuwe juf of meester krijgen, stagiairs die ontdekken hoe leuk het is om les te geven. Leraren die terugdenken aan hun leraren.

Zo is daar meester Bertus. Hij plaatste op zijn socials het volgende bericht: ‘Ik herinner me alle leerkrachten die ik heb gehad. Hun lessen ben ik vergeten, maar wel hoe ze waren. Wat ze deden en wat ik daarbij voelde.’

En ja, ik herinner me mijn leraren ook nog als de dag van gisteren. De prachtige voorleesstem van mijn juffrouw uit groep 3, de spannende verhalen van mijn meester in groep 4 die in de Afrikaanse rimboe had gewoond. Meesters die bordjes en schoteltjes kapot sloegen om ons de breuken te leren. Al die leerkrachten en docenten hebben mij gevormd, geholpen en een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling. Ook de leerlingen waar ik als leerkracht invloed op had en die invloed op mij hadden, zal ik niet vergeten. Een goede leerkracht is de basis van goed onderwijs. En als je positieve invloed hebt, word je over vijftig jaar nog herinnerd.

Ik gun alle leerlingen in Nederland ook zulke fijne herinneringen aan hun fantastische juffen en meesters. Maar ja, dat verdomde lerarentekort hè. Val ik toch weer in herhaling.

Lees ook:

Naomi Smits

Naomi Smits geeft les op de Driekoningenschool in De Meern. Voor de onderwijspagina’s van Trouw schrijft ze over het wel en wee van haar groep 7 en 8. Lees haar columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden