Militair Vliegveld

De lawaaimakers zijn terug in Limburg

De uitlaat van een F-35 - die als het aan Defensie ligt gaat concurreren met de racewagens in het Peeldorp.  Beeld REUTERS
De uitlaat van een F-35 - die als het aan Defensie ligt gaat concurreren met de racewagens in het Peeldorp.Beeld REUTERS

Het opnieuw in gebruik nemen van vliegbasis De Peel in Vredepeel, een plan van Defensie, leidt tot een storm van protesten. Al ageert niet iedereen tegen de komst van twaalf F35’s - notoire lawaaimakers. “Wat komt, dat komt.”

In Merselo, gemeente Venray, hebben ze wel enige ervaring met geluidsoverlast. Pal tegen de luchtmachtbasis in ruste bevindt zich een racecircuit, dat al jaren voor tweespalt zorgt in het Peeldorp. Een tiental omwonenden en enkele milieuorganisaties verzetten zich tegen het geronk.

Toen kwam Defensie ook nog met het plan over het opnieuw in gebruik nemen van vliegbasis De Peel, nu een kazerne. De oude start- en landingsbaan op de grens van Noord-Brabant en Limburg wordt al sinds 1993 niet meer gebruikt.

“Geluidsoverlast en uitstoot van stikstof en fijnstof”, somt voormalig voorzitter Theo Zegers van de dorpsraad, tegenwoordig D66-raadslid in Venray, de belangrijkste bezwaren op. “De gemeente promoot stille recreatie, zoals wandelen en fietsen. Een deel van de natuur is stiltegebied. Dat valt niet te rijmen met de komst van F35’s.”

Het ministerie van defensie wil De Peel om meerdere redenen heropenen. De wereld is onveiliger geworden, duidt een woordvoerder in Den Haag: er móet meer geoefend worden. Dat kan ook, nu het kabinet de komende jaren 1,5 miljard euro steekt in het optuigen van het militaire apparaat.

De militaire vliegvelden in Leeuwarden en Volkel zitten aan de limiet wat betreft herrie maken. Soesterberg, Twente en Valkenburg zijn inmiddels afgestoten. Resteert De Peel, waar jaarlijks verdeeld over drie periodes van zes weken 3600 opstijgingen en landingen staan gepland, plus oefeningen met helikopters, transportvliegtuigen en drones.

Tegen het voornemen zijn ‘honderden’ zienswijzen ingediend, meldt de zegsman. Die worden meegewogen bij het opstellen van het benodigde vergunningen. Uiterlijk eind 2021 moet de kogel door de kerk zijn.

“Bezwaar maken klinkt altijd als ‘zolang het maar niet in mijn voortuin gebeurt’”, zegt Zegers. “De druk op leefbaarheid en milieu is hier echter al groot met militaire vliegvelden op relatief korte afstand: Volkel en Kleine-Brogel. Waarom niet oefenen met simulatoren? Of uitwijken naar een dunbevolkter gebied? Er wordt gesproken over een groot militair oefengebied in Noord-Nederland en Duitsland. Dat biedt hoop.”

In Davinia Franzen (Vredepeel) en Mieke Verstegen (Merselo) heeft hij medestanders. Versteegen: “Hier komen wel eens straaljagers van Volkel overvliegen. Een oorverdovend lawaai. En dat binnenkort 3600 keer per jaar? Ik moet er niet aan denken.” Franzen: “Ik sluit niet uit dat ik dan ga verhuizen.”

Niet iedereen is mordicus tegen, net zoals er genoeg mensen zijn die geen moeite hebben met de autoraces bij de start- en landingsbaan. “Wat komt, dat komt” zegt Jeanne Janssen uit Merselo. “Je houdt het toch niet tegen.” Josien Claessens, inwoner van Vredepeel: “Ik ben overdag werken, dus ik hoor de straaljagers niet. Bovendien, ze moeten toch ergens oefenen?” Dorpsgenoot Lies van den Heuvel: “Het is voor het beschermen van de bevolking. Het geluid neem ik voor lief.” Haar man Jasper: “Stille straaljagers zullen er nooit komen.”

“Alleen mensen die hier zijn komen wonen van buitenaf hebben er moeite mee”, meent Harry de Mulder. “Ik ben opgegroeid met de Starfighters. Dan praat ik over bijna dertig jaar geleden, enkele jaren voordat de vliegbasis dicht ging. Boeren hadden er grond. Ze mochten het terrein op om te oogsten. Dan zag je de straaljagers staan. Prachtig.”

Lees ook :

Geen F16, maar veldleeuwerik en wie weet.. de tapuit

Ooit landden hier straaljagers. Nu doen dat vooral zeldzame vogels en groeien er bijzondere bloemen en planten. De voormalige vliegbasis Soesterberg is nu een juweeltje van biodiversiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden